1943-50 : ΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

γράφει ο κ. Γιώργος Λιακόπουλος

liakopoulos

✓Ένα έθνος διατρέχει κίνδυνο όταν στο κέντρο της προσοχής βάζει στη θέση των θυμάτων τους θύτες !

✓Σε δημοκρατικές κοινωνίες δεν μπορεί μονομερώς να τίθενται περιορισμοί στις μνήμες και στις εμπειρίες τις οποίες αξίζει να θυμόμαστε .

✓Επειδή ο κύκλος της ζώσας μνήμης για την περίοδο (1943-50) έχει σχεδόν κλείσει γι΄ αυτή την περίοδο , πρέπει να αναζητηθεί η αληθεία απο την έρευνα και απο τα αρχεία των εμπλεκομένων, χωρίς φόβο και πάθος!

✓Είναι γεγονός ότι, στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση οικοδομήθηκε γιαυτή την περίοδο μια λανθασμένη μνήμη …

✓Μια θεσμοθετημένη μνήμη που επιλεκτικά την περίοδο του 80,οι πολιτικοί αψηφώντας ακόμα και το διχαστικό αποτέλεσμα,προσπάθησαν να την επιβάλουν ως θεμέλιο της συλλογικής ταυτότητας μας..!!

✓Όμως,η λανθασμένη μνήμη δεν μπορεί να αντέξει στο χρόνο γιατί όσο και να είναι…πλεονασματική ….η αλήθεια θα θριαμβεύσει!!

✓Σαν έθνος πρώτα πρέπει να θυμηθούμε για να μπορέσουμε στη συνέχεια να ξεχάσουμε !

✓Όπως έκαναν άλλα κράτη !

✓Άς ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Γάλλων , των Πολωνών , των Ισπανών και των Γερμανών :

✓Πριν να κατανοήσουν οι Γάλλοι το Βισύ έτσι όπως ήταν-και όχι έτσι όπως είχαν επιλέξει να το θυμούνται λανθασμένα- δεν θα μπορούσαν να το παραμερίσουν και να προχωρήσουν μπροστά !

✓Το ίδιο ίσχυσε και για την Πολωνία σε σχέση με την περίπλοκη ανάκτηση της μνήμης των Εβραίων που άλλοτε ζούσαν ανάμεσά τους !

✓Εκτός του εβραϊκού ολοκαυτώματος στη Γερμανία οι περισσότερες βόρειο-δυτικές και ανατολικές χώρες , μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο , γύρισαν την πλάτη στους Ευραίους .Ουσιαστικά τους εκδίωξαν -με αποτέλεσμα οι 500 χιλιάδες διωγμένοι Εβραίοι να πάνε να φιάξουν το κράτος τους , το Ισραήλ . Διεκδικώντας τα αρχέγονα εδάφη τους

✓Το ίδιο συνέβη και στην Ισπανία ! Απο το 2005,τότε που αποκαθηλώθηκε και το τελευταίο άγαλμα του Φράνκο ήσυχα μπροστά σε καμιά εκατοσταριά ανθρώπους ,άρχισε να αναπτύσσεται η δημόσια συζήτηση για τον εμφύλιο τους! Έως τότε τον εμφύλιο τον “κάλυπτε” η δημόσια σιωπή !!!

✓Τέλος, στη Γερμανία μόνο αφού εκτίμησαν και αφομοίωσαν το πελώριο μέγεθος του ναζιστικού παρελθόντος τους, μετά απο ένα εξηντάχρονο κύκλο άρνησης ,παιδείας ,συζήτησης και συναίνεσης , μπόρεσαν να αρχίσουν να ζούν με το παρελθόν ,δηλαδή να το αφήσουν πίσω τους !

✓Είναι λοιπόν,αδήριτη η ανάγκη μιας ρωμαλέας ανάλυσης για το σκοτεινό μας εμφύλιο !

✓Χωρίς αυτή την ανάλυση δεν πάμε μπροστά !

✓Θα λειτουργεί πάντοτε σαν βαρίδι!

✓Θα διαιωνίζεται το μεγάλο πολιτισμικό μας τραύμα !!!

✓Απλά κάποιοι θα διακηρύσσουν για όφελος τους ,την ψευδή ,την κατασκευασμένη και χυδαία επιβεβλημένη γνώμη τους, με δογματική αυτοπεποίθηση…!!!

✓Και αν δεν τα καταφέρνουν καλά , θα χρησιμοποιούν λεκτική βία με σκοπό να συνθλίβουν τον “άλλον”…!!!

✓Τέλος,κάποιοι άλλοι θα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν αυτή την περίοδο , με στόχο να ροκανίζουν τα λάφυρα της εξουσίας !!!

ΥΓ: αν δεν ξεδιαλύνουμε αυτή την περίοδο θα συνεχίσουμε να ζούμε όπως θα έλεγε ο Κροάτης συγγραφέας Άντε Τσίλικα “ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΨΕΜΑΤΟΣ “

Ρητή Δήλωση: Σε περίπτωση που απαιτηθεί από την πηγή η αφαίρεση του άρθρου από την σελίδα μας, αφαιρούμε άμεσα το άρθρο και την φωτογραφία.

Μοιραστείτε το!