11052021
SLOGAN
29 Δεκ 2020
239 Προβ.

Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2020

 

b_150_100_16777215_00_images_EETEM.jpg

Παναγιώτης Γ. Γιαννιός

Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. -Ενεργειακός Επιθεωρητής 

Πρόεδρος Ν.Δ.Ε. Αρκαδίας

Το θέμα της υποβολής αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2020» του ΥΠΕΝ, τείνει να εξελιχθεί σε «παρωδία», σε «φιάσκο» ή κατά την σοφή λαϊκή παροιμία «ήτανε στραβό το κλήμα, το’ φαγε κι ο γάιδαρος».

Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα λειτούργησε αρχικά από το 2011, με υποβολή δικαιολογητικών και φακέλου στις συνεργαζόμενες τράπεζες που ήταν τότε διαχειριστές του προγράμματος. Το πρόγραμμα λειτούργησε απρόσκοπτα έως το 2014 χωρίς χρονικό περιορισμό και στο διάστημα αυτό υποβλήθηκαν και υλοποιήθηκαν πολλές χιλιάδες αιτήσεις.

 

Από το 2014 έως το 2018 το πρόγραμμα είχε σταματήσει να δέχεται νέες αιτήσεις.

Τον Μάρτιο του 2018 ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Το ΥΠΕΝ  (επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) σταμάτησε την υποβολή αιτήσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ξαφνικά και απροειδοποίητα, η οποία διήρκεσε μόνο δύο (2) ημέρες από τις επτά (7) που ήταν προγραμματισμένες για όλες τις Περιφέρειες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην προλάβουν πολλοί ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση και να μείνουν εκτός προγράμματος.

Στη συνέχεια, στις 19 Σεπτεμβρίου 2019, το ΥΠΕΝ (επί κυβερνήσεως ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) σταμάτησε την υποβολή αιτήσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σε μόλις 70 λεπτά της ώρας, με αποτέλεσμα και πάλι να μην προλάβουν πολλοί ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση και να μείνουν εκτός προγράμματος.

Κι ερχόμαστε φέτος, όπου στις 16 Δεκεμβρίου 2020 άνοιξε, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΕΝ για την υποβολή αιτήσεων, η οποία πλατφόρμα ξαφνικά «πάγωσε» μέσα στα πρώτα 5 λεπτά, δηλαδή ουσιαστικά δεν λειτουργούσε, κατά τη διαδικασία εισαγωγής των στοιχείων των ΠΕΑ από το ηλεκτρονικό σύστημα buildingcert.

Κι ενώ δημιουργήθηκε αναστάτωση και σύγχυση τόσο στους μηχανικούς όσο και στους πολίτες που προσπαθούσαν να ολοκληρώσουν την αίτησή τους, ο αρμόδιος Υπουργός του ΥΠΕΝ θεώρησε υπεύθυνους, όπως είπε, τους «Ελληναράδες Μηχανικούς» διότι, όπως συνέχισε «κάνουν τις δουλειές τους την τελευταία στιγμή».

Δυστυχώς, ο κος Υπουργός θέλησε να καταλογίσει τις ευθύνες του Υπουργείου όπου προΐσταται, σε κάποιους άλλους. Και επέλεξε τους μηχανικούς προκειμένου να φανεί αρεστός στους πολίτες και έτσι να μετακυλήσει τις δικές του αστοχίες κι ευθύνες.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί, ως προς την υποβολή των αιτήσεων, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2020», είναι τουλάχιστον υποτιμητικός, απαξιωτικός και προσβλητικός για το ρόλο και τη δουλειά του μηχανικού.

Η δουλειά του μηχανικού πρέπει να κρίνεται από τη σωστή εκπόνηση των μελετών, την ακρίβεια των υπολογισμών και τη σαφήνεια των αποτελεσμάτων του, και όχι από τις ιδιαίτερες ικανότητές του στον χειρισμό των Η/Υ, ούτε πολύ περισσότερο από την ταχύτητα πληκτρολόγησης.

Είναι αδιανόητο σήμερα, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» να θυμίζει εικόνες από BLACKFRIDAY σε αμερικανικά πολυκαταστήματα όπου πλήθος κόσμου περιμένουν σε ουρές έξω από αυτά και όταν ανοίγουν, μέσα σε ελάχιστα λεπτά να έχουν αδειάσει τα ράφια από προϊόντα.

Για δε τους πολίτες το, πολύ καλό κατά τα άλλα, πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» πρέπει να εγγυάται την δυνατότητα αξιολόγησης της αίτησης και απολαβής των ωφελημάτων του, αφού ο στόχος του είναι η βελτίωση και αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Η λειτουργία του προγράμματος, ως προς τον χρόνο υποβολής αιτήσεων, πρέπει να είναι συνεχής για αρκετό χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες να υποβάλουν τις αιτήσεις τους χωρίς το άγχος και την πίεση του χρόνου των λίγων λεπτών. Η κάθε αίτηση αφού ελεγχθεί και αξιολογηθεί, στη συνέχεια, και μόνο τότε, να εγγράφεται στον προϋπολογισμό του προγράμματος.

Ευχόμαστε, ειλικρινά, οι υπεύθυνοι του ΥΠΕΝ να κατανοήσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και να αναθεωρήσουν τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος προς όφελος των πολλών.

 

 Τρίπολη, 21 Δεκεμβρίου 2020

 

 

Για το Ν.Τ. ΕΕΤΕΜ Αρκαδίας

Παναγιώτης Γ. Γιαννιός

Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.

Ενεργειακός Επιθεωρητής

Πρόεδρος Ν.Δ.Ε. Αρκαδίας

 

Πληροφορίες: Παναγιώτης Γιαννιός, τηλ. 6977583067     

 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Pin It

ΕΙΔΗΣΕΙΣ απο το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείου Ειδήσεων

Συντάκτης και Aρθρογράφος. Ελεύθερα οι απόψεις σας!

Στείλτε τα άρθρα σας και τις απόψεις σας. Ελεύθερα, χωρίς περιορισμό λέξεων, ιδεολογικούς, πολιτικούς φραγμούς. Κοινοποιώντας τους προβληματισμούς μας κάτι θα αλλάξει!

 

Σημαντικά θέματα

article thumbnail Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2020
  Παναγιώτης Γ. Γιαννιός Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. -Ενεργειακός Επιθεωρητής  Πρόεδρος Ν.Δ.Ε. Αρκαδίας Το θέμα της υποβολής αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2020» του ΥΠΕΝ, τείνει να εξελιχθεί σε «παρωδία», σε «φιάσκο» ή κατά την σοφή λαϊκή παροιμία «ήτανε στραβό το κλήμα, το’ φαγε κι ο γάιδαρος». Θυμίζουμε ότι το...
Διαβάστε περισσότερα στοΣημαντικά θέματα  

Απόψεις

article thumbnail Τα Πανεπιστήμια χρειάζονται ριζική αναδιάταξη και ΟΧΙ αστυνομία
Άρθρο του Νίκου Παπαδάκη*  Τo νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θέτει σε νέους κινδύνους και σε μεγαλύτερες απειλές τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα από εκείνες που υποτίθεται ότι προσπαθεί να αποφύγει. Πρώτα από όλα ενώ στα Πανεπιστήμια είναι επιτακτική ανάγκη θέσεις καθηγητών πανεπιστημίου,...
Διαβάστε περισσότερα στο Απόψεις  

ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ

Ματιά στο FACEBOOK

article thumbnail Γιώργος Χρ. Αναγνωστάκος: ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΑΠ ΝΔΦΚ ΣΕ ΠΑΦΙΛΗ, ΚΚΕ-ΠΣ
ΣΗΜΕΊΩΣΗ ΕΚΔOΤΗ: Στις 10 Φεβρουαρίου 2021 είχα γράψει στην προσωπική μου σελίδα στο fb το εξής σχόλιο σχετικά με την ομιλία Παφίλη εκ  μέρους του ΚΚΕ στην Βουλή. Ο κ. Παφίλης σε ένα μονόλογο γεμάτο με ρεβανσιστική ρητορία σταλινικού τύπου αμαύρωσε την ιστορία μιας από τις κορυφαίες Φοιτητικές οργανώσεις της...
Διαβάστε περισσότερα στοΜατιά στο FACEBOOK  

Αξιζει να το δείτε!

article thumbnail Εκδήλωση " Θράκη η Γέφυρα της Ευρώπης " Συζήτηση με τον τέως Υφυπουργό Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλο
Με την εκδήλωση "Θράκη η Γέφυρα της Ελλάδας στην Ευρώπη" ξεκινά ο κύκλος εκδηλώσεων σχετικά με την εν λόγω ακριτική περιοχή της χώρας μας. Εισηγητής στην εκδήλωσή θα είναι ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος όπου θα γίνει μια πρώτη αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης και θα...
Διαβάστε περισσότερα στοΑξίζει να το δείτε!  

Πολιτισμός

article thumbnail 10o Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ» ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ Θεάτρου, Χορού, Μουσικής, Εικαστικών
  Το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ», μετά την αναβολή της περσινής διοργάνωσης λόγω της πανδημίας, προγραμματίζει να ανοίξει και πάλι τις «πόρτες» του τον Μάιο 2021, στον υπαίθριο χώρο της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ. Με την ευχή και την ελπίδα ότι την άνοιξη 2021 οι συνθήκες θα επιτρέπουν τη...
Διαβάστε περισσότερα στοΠολιτισμός  

Η Αθήνα και τα Προάστια

article thumbnail Νίκος Παπαδάκης: ΕΙΣΗΓΗΣΗ στην Περιφέρεια Αττικής για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου Προστασίας Ορεινού Όγκου Υμηττού
Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, η ΣΜΠΕ του Σχεδίου Προστασίας Ορεινού Όγκου Υμηττού με πολλές και σημαντικές παρατηρήσεις από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής. Στο θέμα τοποθετήθηκαν οι Δημάρχοι Πόλεων γειτονικών του Υμηττού, οι οποίοι είναι...
Διαβάστε περισσότερα στοΗ Αθήνα και τα Προάστια της  

Καφές με Ολίγη... Παραπολιτική

article thumbnail Λαγός στην Αργυρούπολη και το Ελληνικό
ωππ... τι έγινε στην Πόλη μας; τι βλέπω κατω αριστερα; το φαναρακι με το φως, μητσοτακικος λαγός με μασκα προστασίας το φέρνει στην Αργυρούπολη και το Ελληνικό? Γαζή,εδω ζωγράφισες...Ενας ευρηματικός λαγός δίνει ευχές στην Αργυρούπολη και το Ελληνικό. ....ψάχνει να βρεί τα φαναράκια που θα...
Διαβάστε περισσότερα στοΚαφές με Ολίγη... Παραπολιτική  

Πρωτοσέλιδα ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΑΙΡΟΥ

booked.net

ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ελληνική Αστυνομία - Υπ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του ΠΟΛΙΤΗ - Δελτίο Κυκλοφορίας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - Θ.Ε.Π.Ε.Κ.

Δελτίο Κυκλοφορίας - ΑΘΗΝΑ

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

Listen on myTuner radio!Listen of myTuner Radio!

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Ταινίες στην Τηλεόραση

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

Όλοι οι Γιατροί στην Αθήνα | doctoranytime