8o Πανελλήνιο Σεμινάριο Στέγης Ελληνικών Χορωδιών.

20 Χρόνια Μουσικές Δράσεις για το Παιδί και τη Χορωδία. 14 έως 16 Οκτωβρίου 2022.

Η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών ως Συλλογικός Χορωδιακός Φορέας της πατρίδας μας, έχει ως σκοπό της την έμπρακτη υποστήριξη των Ελληνικών Χορωδιών των Μαέστρων τους και των νέων μουσικών  που ασχολούνται με την Χορωδιακή Μουσική. Ο ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος της Στέγης, ο αείμνηστος Στέφανος Βασιλειάδης, είχε μεγάλη αγάπη για τα παιδιά. Έτσι η Στέγη αφιέρωσε το πρώτο Σεμινάριο στην Παιδική Χορωδία. Ύστερα από είκοσι χρόνια μουσικής προσφοράς στις χορωδίες μας, η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών κλείνει αυτή την εικοσαετή περίοδο μέ ένα ακόμα Σεμινάριο για τη διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας. Μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή 7 Σεμιναρίων στην Αθήνα, τον Βόλο, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, προχωρά στη διοργάνωση του 8ου Πανελλήνιου Σεμιναρίου σε συνεργασία με το Ωδείο ATHENAEUM και την υποστήριξη του Ωδείου KODALY.

Το Σεμινάριο θα διεξαχθεί  στην Αθήνα από την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022 στις 17:00 έως & την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 στις 14:00, διάρκειας 16 ωρών και θα φιλοξενηθεί στις αίθουσες του Ωδείου ATHENAEUM στους Αμπελοκήπους  (Λεωφόρος Κορινθίας 6, έναντι του Ξενοδοχείου President).

Φόρμα εγγραφής: https://forms.gle/2Ti6V5v2uThinzwN9

Εισηγητές του Σεμιναρίου είναι η Μαρία – Έμμα Μελιγκοπούλου Καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονία και Διευθύντρια Χορωδιών, η Ρόζη Μαστοσάββα, Καλλιτεχνική Διευθύντρια της καταξιωμένης και πολυβραβευμένης Παιδικής Χορωδίας Rosarte, o Μιχάλης Πατσέας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Ωδείων Kodaly και Athenaeum και μαέστρος χορωδιών και η Κατερίνα Βασιλικού Μαέστρος της πολυβραβευμένης Χορωδίας Ambitus της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης, καθώς και άλλων παιδικών και μεικτών Χορωδιών.

Το Σεμινάριο θα περιλαμβάνει τα παρακάτω θέματα :

Μαρία  Έμμα Μελιγκοπούλου

  • Στοιχεία κινησιολογίας χορωδιακής μουσικής. (Η εισήγηση θα επικεντρωθεί στις ιδιαιτερότητες της μουσικής διεύθυνσης φωνητικής μουσικής και θα γίνει πρακτική εξάσκηση των συμμετεχόντων μέσα από χαρακτηριστικά παραδείγματα).
  • Στυλιστική ερμηνεία, ανάλογα με την εποχή, το ύφος και την υφή του έργου. (Θα γίνει αναφορά στην ιστορικά ενημερωμένη μουσική εκτέλεση της χορωδιακής μουσικής, ιδίως της Αναγεννησιακής, Μπαρόκ, Κλασικής και Ρομαντικής και θα παρουσιαστούν παραδείγματα του κάθε είδους.)
  • Επιλογή – οργάνωση ρεπερτορίου για μία μουσική παράσταση.
  • Σχέση σκηνικής τοποθέτησης των χορωδών και μουσικού αποτελέσματος συναυλίας.
  •  Η μουσική παράσταση ως μοχλός εκπαίδευσης της χορωδίας.

Ρόζη Μαστροσάββα

  • Η Παιδική Χορωδία στο Δήμο, στην ενορία, στο Σχολείο (Δημοτικό-Γυμνάσιο), ως μάθημα επιλογής ή ως υποχρεωτικό μάθημα.
  • Στήσιμο Χορωδίας, Διάκριση-επιλογή φωνών.
  • Προετοιμασία / Μελέτη, τρόπος διδακτικής προσέγγισης.
  • Στοιχεία μεθοδολογίας, παιδαγωγικά ζητήματα στις παιδικές και εφηβικές φωνές.
  • Ζέσταμα φωνών μέσα από παιχνίδια γνωριμίας, ενωτικά, ενδυνάμωσης του «εμείς» , εμπιστοσύνης, από ασκήσεις – εφαλτήρια της διδασκαλίας.
  •  Χορωδιακές πρακτικές βελτίωσης της ποιότητας του ήχου της χορωδίας.

Μιχάλης Πατσέας

  • «Διεύθυνση και Ρεπερτόριο Παιδικής Χορωδίας» (Οι συμμετέχοντες διδάσκουν και διευθύνουν την Παιδική Χορωδία Ωδείου Kodaly (Α΄και B΄Μέρος). Ο Μιχάλης Πατσέας επισημαίνει και διορθώνει κινησιολογία στους ενεργά συμμετέχοντες, καθώς και θέματα στυλιστικής ερμηνείας.

Κατερίνα Βασιλικού

Υποδειγματική διδασκαλία άγνωστου έργου.

Περισσότερες πληροφορίες στο: http://www.stegi-chorus.gr

Ρητή Δήλωση: Σε περίπτωση που απαιτηθεί από την πηγή η αφαίρεση του άρθρου από την σελίδα μας, αφαιρούμε άμεσα το άρθρο και την φωτογραφία.

Μοιραστείτε το!