Σύλλογοι Γονέων: Καταγγελία για άνιση μεταχείριση σε βάρος των μαθητών.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ
ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΜΕΣΩ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ. (πληροφορίες από Δελτίο Τυπου)

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Προτύπων Σχολείων της Αττικής, μέσω των νομίμως εκλεγμένων εκπροσώπων τους, καταγγέλλουν απερίφραστα τον εμπαιγμό που συντελείται σε βάρος των μαθητών των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων της Αττικής και των οικογενειών τους για την εντελώς άνιση μεταχείρισή τους στο θέμα της εφαρμογής των κριτηρίων της ΚΥΑ 50025/2018 για τη δωρεάν μετακίνησή τους σε σχέση με τους μαθητές άλλων υπερτοπικών (μουσικών, καλλιτεχνικών, διαπολιτισμικών) δημόσιων σχολείων.

Όπως είναι γνωστό, στις 31 Μαΐου 2022 ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή των Ελλήνων τροπολογία του άρθρου της περ. 21 της υποπαρ. Η΄ της παρ. ΙΙ του άρθρου 186 του Ν. 3852/2010 που κατέθεσε και υποστήριξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κος Στέλιος Πέτσας. Με την ως άνω τροπολογία αντιμετωπίσθηκε το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών των Προτύπων και Πειραματικών σχολείων από τον τόπο διαμονής τους στο σχολείο φοίτησης με δαπάνες των οικείων Περιφερειών όπως ισχύει ήδη και για τα υπόλοιπα δημόσια υπερτοπικά σχολεία.

Ένα χρόνιο αίτημα χιλιάδων γονέων μαθητών/τριών Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων έδειχνε ότι ικανοποιήθηκε καθώς ένας πολύμηνος αγώνας μέσα από μια συντονισμένη προσπάθεια όλων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Προτύπων Σχολείων της Αττικής οδήγησε σε αυτή την εξέλιξη, αφού με την συγκεκριμένη τροπολογία τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία εντάχθηκαν στη δωρεάν μεταφορά από την οποία εξαιρούνταν μέχρι σήμερα.

Ένα μήνα μετά την ψήφιση της τροπολογίας – προσθήκης, διαπιστώνουμε την παντελή έλλειψη πρόθεσης τόσο από το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και από την Περιφέρεια Αττικής, για την επί ίσοις όροις εφαρμογή των κριτηρίων της ΚΥΑ 50025/2018 για τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων που πληρούν την χιλιομετρική προϋπόθεση (των τριών χιλιομέτρων για τα γυμνάσια και των πέντε χιλιομέτρων για τα λύκεια) με σχολικά λεωφορεία μέσω δημόσιας σύμβασης, σε σχέση με τα λοιπά υπερτοπικά σχολεία που καλύπτονται από την ΚΥΑ 50025/2018, ήτοι τα μουσικά, καλλιτεχνικά και διαπολιτισμικά σχολεία. Διαπιστώνουμε, επίσης, έναν εμπαιγμό προς τους μαθητές των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων με σαφή διάκριση των κριτηρίων για τις μετακινήσεις αυτών μέσω σχολικών λεωφορείων με δημόσια σύμβαση, σε σχέση με τους μαθητές των υπολοίπων υπερτοπικών σχολείων, με τρόπο ώστε ένα μεγάλο μέρος των μαθητών των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων, παρότι με τα κριτήρια του γενικού κανόνα της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της ΚΥΑ 50025/2018 δικαιούνταν δωρεάν μετακίνηση με χρήση σχολικών λεωφορείων, να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός της δωρεάν μετακίνησης με χρήση σχολικών λεωφορείων.

Πληροφορούμαστε δε, ότι παρά τις αντίθετες ως σήμερα εξαγγελίες, υπάρχει πλάνο για επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων για τη δωρεάν μετακίνηση για τους μαθητές των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων σε σχέση με εκείνα που απορρέουν από την ΚΥΑ 50025/2018.

Επειδή οιαδήποτε διαφοροποίηση στην έως σήμερα εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης 50025/2018 αποτελεί ξεκάθαρο εμπαιγμό των γονέων των μαθητών των Προτύπων και Πειραματικών σχολείων, ιδίως μάλιστα αφ’ ης στιγμής το οικονομικό σκέλος της μετακίνησης των μαθητών με χρήση σχολικών λεωφορείων μέσω δημόσιας σύμβασης έχει ήδη προβλεφθεί.

Επειδή οι μέχρι σήμερα εγγυήσεις που είχαμε από την Πολιτεία και οι δεσμεύσεις των καθ’ ύλην αρμόδιων Υπουργών, σαφώς και δεν προέβλεπαν τροποποίηση των κριτηρίων για τις δωρεάν μετακινήσεις έτσι όπως αυτές ορίζονται στην ΚΥΑ 50025/2018.

Επειδή η ασφαλής μεταφορά των μαθητών πρέπει να αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας.

Επειδή οι γονείς των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων αναμένουμε ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση στο θέμα των μετακινήσεων με την εφαρμογή του υφιστάμενου πλαισίου για τη δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών των υπερτοπικών σχολείων που ανήκουν στο πρόγραμμα μετακινήσεων της Περιφέρειας Αττικής κατά τον ίδιο τρόπο που εφαρμόζεται και για τους μαθητές των λοιπών υπερτοπικών σχολείων.

ΖΗΤΑΜΕ: Την άμεση εφαρμογή της ΚΥΑ 50025/2018 για τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία ως έχει και ως εφαρμόζεται ως σήμερα και για τα λοιπά υπερτοπικά σχολεία (μουσικά, διαπολιτισμικά, καλλιτεχνικά).

Δεν ζητάμε ιδιαίτερη μεταχείριση για τους μαθητές των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων! Ζητάμε την ίση μεταχείρισή τους σε σχέση με εκείνους των άλλων υπερτοπικών σχολείων!

Άλλως επιφυλασσόμαστε ρητά για την με κάθε μέσο δημόσια καταγγελία του εμπαιγμού που λαμβάνει χώρα σε βάρος των μαθητών των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων και των οικογενειών τους και δηλώνουμε αποφασισμένοι για μαζικές κινητοποιήσεις των γονέων με την έναρξη της σχολικής περιόδου 2022-2023.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Προτύπων Σχολείων:

1oυ Προτύπου Γυμνασίου Αθηνών

1oυ Προτύπου Γυμνασίου Ιλίου

1oυ Προτύπου Λυκείου Αθηνών “Γεννάδειο”

2oυ Προτύπου Γυμνασίου Αθηνών

3ου Προτύπου Λυκείου Ιλίου

Βαρβακείου Προτύπου Γυμνασίου

Ζαννείου Προτύπου Γυμνασίου Πειραιά

Ζαννείου Προτύπου Λυκείου Πειραιά

Προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων

Προτύπου Γυμνασίου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

Προτύπου Γυμνασίου Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά

Προτύπου Λυκείου Αγίων Αναργύρων

Προτύπου Λυκείου Αναβρύτων

Προτύπου Λυκείου Βαρβακείου Σχολής

Προτύπου Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

Προτύπου Λυκείου Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά

.Διαβάστε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου των Συλλόγων Γονέων των Προτύπων Σχολείων της Αττικής εδώ: https://bit.ly/ΔελτίοΤύπου13072022


Ρητή Δήλωση: Σε περίπτωση που απαιτηθεί από την πηγή η αφαίρεση του άρθρου από την σελίδα μας, αφαιρούμε άμεσα το άρθρο και την φωτογραφία.

Μοιραστείτε το!