2210201800:40
SLOGAN

Αξίζει να το δείτε!

04 Οκτ 2018
84 Προβ.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΟΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ…

Περισσότερα...

 

Tου Αντώνιου Β. Καπετάνιου

Δασολόγου – Περιβαλλοντολόγου

 

«Θα σου στείλω μια πράσινη ελπίδα
από τα δέντρα που ζωγράφισε ο φίλος μας ο Βικέντιος Βαν Γκογκ,
θα σου στείλω ένα άνθος αχλαδιάς
να θυμηθείς πως υπάρχουμε».

(«Τάκης Λιούμης», Νικηφόρος Βρεττάκος)

Οάνθρωπος ως ον της φύσης, ως ο ίδιος «φύση», κατά την έννοια της συμμετοχής του στο φυσικό γενόμενο ως λειτουργός και πονητής, ως μετέχων στο γίγνεσθαι, έχει ανάγκη τη φύση, έχει ανάγκη την επιθυμία της επαφής και πρόσληψής της. Το αντίθετο δηλώνει παρά φύσιν συμπεριφορά και ανωμαλία στο ζην, που εκδηλώνεται ως ανωμαλία στο φυσικό γενόμενο οπού ο άνθρωπος συμμετέχει. Στο «αλί» όμως της σημερινής ζωής, που ο άνθρωπος σβήνει απροσδιόριστος, νοιώθεται η φύση ως ανεκπλήρωτος πόθος που επιζητείται στις μύχιες (εντέλει) εκδηλώσεις της. Διότι η εν πληρότητι φύση βρίσκεται μακριά του και δεν προσεγγίζεται με τις κρατούσες συνθήκες ζωής.

Ένα άνθος, μια γλάστρα, λίγα τετραγωνικά μέτρα κήπος ή αυλή, ένα μικρό πάρκο, μια ιδέα πρασίνου, μιαν αχνάδα φύσης, όλα τούτα τα ελάχιστα, τα λιγοστά ωραία της αποδέλοιπης ζωής, που προσφέρονται ως ανάσες, ως πράξεις αναβιβαστικές, αποτελούν τα νάματα του ανθρώπου στην ξηρότη του, τις πηγές στο στείρο πηγαιμό του! Η φύση συγκινεί και ψηλώνει, γι’ αυτό και ζωογονεί όταν από αυτήν ο άνθρωπος πνοηθεί. «Ο άνθρωπος στις ανώτερες κι ευγενέστερες ικανότητές του είναι όλος Φύση, και φέρει μέσα του τον παράξενο δυισμό της», υποσημείωνε στα «Σημειωματάριά του» ο Γερμανός φιλόσοφος Φρίντριχ Βίλχελμ Νίτσε (Friedrich Wilhelm Nietzsche).

Ο άνθρωπος παίρνει από τη φύση, «μορφώνεται» από αυτήν και συστήνεται βάσει αυτής, έχοντας πορεία φύσει φυσική· στη συνέχειά του βεβαίως παρεκκλίνει εμπλουτιζόμενος με τα σπουδάγματα της λογικής, που του δίδουν εκμεταλλευτική προσέγγιση, πλην όμως έχει φυσική αρχετυπική βάση, καθόσον είναι ον της φύσης, προερχόμενος από αυτήν. Τούτο, που φαίνεται αόριστο, απροσδιόριστο και κάπως φιλοσοφικό, γίνεται κατανοητό κοιτώντας το απαίδευτο μικρό παιδί να σχεδιάζει. Κάμνει σχήματα και ζωγραφιές πρωτόλειες, «παιδικές» για το προχωρημένο μας μυαλό, μα τούτη η πρωτογένεια αποκαλύπτει την άμεση σχέση του ανθρώπου με το φυσικό γενόμενο, το προκύπτον της ύπαρξής του δι’ αυτού. Αυτά που βλέπουμε εμείς οι μεγάλοι ως ορνιθοσκαλίσματα είναι για το παιδί εικόνες που αποδίδουν χαρακτήρες, που εκφράζουν συναισθήματα. Είναι πράγματα δεδομένα για το παιδί, μιαν καταγραφή της σκέψης του μέσω της γεωμετρίας της φύσης, που εμπεριέχεται στη φύση του, στο έμφυτό του, καθότι το ίδιο όπως και κάθε ον προέρχεται από τη φύση, είναι ον της φύσης.

Στη γεωμετρία της φύσης, η ευθεία γραμμή παριστά μιαν αλληλουχία σημείων που υποτάσσονται στο νόμο της ευθύτητας. Για το παιδί η ευθεία γραμμή, η γραμμή της φύσης, γίνεται απεικόνιση της αφηρημένης έννοιας, μιαν υπόταξη σημείων στο νόημά της, και με την επεξεργασία του μυαλού μετασχηματίζεται σε φορέα μηνύματος στο πρωτογενές τούτο στάδιο της παιδικότητας, που το μυαλό δεν έχει ακόμα παιδευτεί κι εξελιχτεί. Το αντίστοιχο συμβαίνει με τα χρώματα που χρησιμοποιεί, τα μεταφερμένα από τη φύση, που αποτελούν έκφραση των συναισθημάτων του και οι αποχρώσεις τους τις αντίστοιχες αυτών. Τα δε αλλόκοτα σχήματά του δεν είναι άμορφα, έχουν νόημα, καθότι αποτελούν τρόπους έκφρασης, κάτι σαν τ’ αρχέγονα ιδεογράμματα που συνθέτουν τις πρώτες αρχετυπικές χωρικές διατάξεις.

Ο άνθρωπος συνεπώς προέρχεται από τη φύση, όσο κι αν στην πορεία του την αποστασιοποιείται ή την αποποιείται, κι έχει φύσει δέσιμο μαζί της. Η εκκίνησή του από αυτήν είναι διαμορφωτική και εν συνεχεία υποστηριχτική, καθώς η φύση υποστηρίζει την πρόοδό του με τις αρχές της, από τις οποίες δεν ημπορεί ν’ αποστεί, χρησιμοποιώντας για την επεξεργασία τους τη διάνοιά του (π.χ., στην πράξη του λογίζει την αιτία και το αποτέλεσμα, το μερικό και το ολικό, τη δράση και την αντίδραση κ.ά.) Όλη η πορεία του ανθρώπου εδράζεται στη φυσική βάση και από αυτήν παίρνει προορισμό.

Η «επιστροφή» στη φύση, όχι ολοκληρωτικά, αλλά μέσα από το νοιώσιμο τουλάχιστον στιγμών της, κάμνει τον άνθρωπο νοό και ικανό έστω ζωής, ως κοινωνό φύσης, ξανασυνδέοντάς τον με τη γενεσιουργό πηγή, με τη ρίζα, δίνοντάς του το ωραίο κι επάγωγο της ζωής π’ αποξέχασε στον πυρετό του τής ανάπτυξης, και που τόσο απαραίτητο τού είναι! Η φύση διαμορφώνει την ηθική της ζωής, από την οποία αντλεί ο άνθρωπος ζωή και πλουταίνει εσωτερικά· αρκεί να γενεί συνειδητός της. Ο άνθρωπος ηθικοποιείται διά της φύσης και πνοείται ως οντότητα, νοιώθοντάς την και σπουδάζοντάς την, διαμορφώνοντας παράλληλα στο γνωσιολογικό του περιεχόμενο την ηθική του γι’ αυτήν. Εάν η φύση αγνοηθεί, χάνεται το δόσιμό της· ως αίσθηση και ως σπουδή· ως χάρη και ως έμπνευση· ως βάστηγμα κι ως ανάπτυγμα ζωής, φτωχαίνοντας το Είναι του ανθρώπου.

(από το βιβλίο του Αντώνιου Β. Καπετάνιου  «ΦΥΣΙΣ ΕΡΓΟΝ. Νοώντας για τη φύση», ιδιωτική έκδοση, Αθήνα 2017, https://www.bookstation.gr/Product.asp?ID=40885

(φωτογραφία: Pierre Jamet, 1938)

Διαβάστε περισσότερα στην Πηγή:https://dasarxeio.com

Ρητή Δήλωση: Σε περίπτωση που απαιτηθεί από την πηγή αφαίρεση του άρθρου από την σελίδα μας,αφαιρούμε άμεσα άρθρο και φωτογραφία

29 Μαρ 2018
215 Προβ.

O εφευρέτης του World Wide Web μιλά για το «φιάσκο του Facebook»

Περισσότερα...

«Αν κοιτάξετε το Facebook και το Twitter ο κόσμος συχνά δεν είναι ένα ωραίο μέρος για να βρίσκεται κάποιος».

Με τη χαρακτηριστική αυτή φράση, ο εφευρέτης του World Wide Web (www), Σερ Τίμοθι Μπέρνερς-Λι (Sir Timothy Berners-Lee), μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στη θεμελίωση της σύγχρονης τεχνολογίας παγκοσμίως, περιέγραψε, στη Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τις ανησυχίες του για τη χρησιμοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως τρόπου άσκησης πολιτικών παρεμβάσεων και πολιτικής επιρροής, διαρροής προσωπικών δεδομένων και γκρίζας διαφήμισης.

Μιλώντας στο International Government Communication Forum 2018, που πραγματοποιείται στη Σάρτζα, υπό την αιγίδα του Σεΐχη Sultan bin Muhammad Al Qasimi, ο σερ Τίμοθι Μπέρνερς-Λι αναφέρθηκε στις πρόσφατες υποθέσεις της διαρροής προσωπικών δεδομένων από το Facebook, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το έχουν αποκαλέσει "το Φιάσκο του Facebook" και μέρος αυτού μπορεί να συνέβη κατά λάθος και μέρος αυτού σκοπίμως (...). Στο Facebook οι άνθρωποι (...) εκφράζουν τις απόψεις τους, αλλά αναπόφευκτα υπάρχουν και ομάδες με πολιτική ατζέντα και ξαφνικά έχουμε μια κατάσταση που είναι απλά μη δημοκρατική».

 Διαβάστε περισσότερα στην Πηγή:http://www.amna.gr

 

 Πηγή  Φωτογραφίας: https://www.google.gr  ΕΙΚΟΝΕΣ

Ρητή Δήλωση: Σε περίπτωση που απαιτηθεί από την πηγή αφαίρεση του άρθρου από την σελίδα μας,αφαιρούμε άμεσα άρθρο και φωτογραφία.

12 Δεκ 2016
2639 Προβ.

Χριστουγεννιάτικο Bazaar στην Αργυρούπολη

Περισσότερα...

Χριστουγεννιάτικο bazaar toy Πανελλήνιου Συλλόγου Ευαισθητοποίησης Μυϊκής Δυστροφίας Duchenne/Becker. Ολοι ας βοηθήσουμε λίγο περισσότερο

11 Οκτ 2016
5839 Προβ.

Δωρεάν Χορηγία Επικοινωνίας Κοινωνικού Μυνήματος

Περισσότερα...Η διαδυκτιακή εφημερίδα μας στηρίζοντας την προσπάθεια ευπαθών κοινωνικών ομάδων αναλαμβάνει Χορηγός Επικοινωνίας και στηρίζει την προσπάθεια του Πανελλήνιου Συλλόγου Ευαισθητοποίησης Μυϊκής Δυστροφίας Duchenne/Becker.

Θεωρούμε ότι είναι μία ελαχίστη συνεισφορά από την ιστοσελίδα μας στον αδιάκοπο αγώνα, ανθρώπων που καθημερινά δίνουν την δική τους μάχη.

Από την πλευρά μας τασσόμεθα αρωγοί στην προσπάθεια του Συλλόγου και των Μελών του.

Το www.exelixinews.gr αναλαμβάνει χορηγός επικοινωνίας για τις δραστηριότητες , διαθέτει ως χορηγία χρόνο  για προβολή πολιτιστικών και κοινωνικών ζητημάτων, αναλαμβάνει την εκτύπωση προσκλήσεων και αφίσας των εκδηλώσεων  συμπεριλαμβανομένου του δημιουργικού - γραφιστικού, παρέχει ειδησεογραφική κάλυψη και  αρθρογραφία των μελών του Συλλόγου για θέματα ενδιαφέροντος και προβολής του Συλλόγου, καθώς και για θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Επίσης αναλαμβάνει την αποστολή τηλεφωνικών μηνυμάτων σχετικά με αναρτήσεις, δημοσιεύσεις και δραστηριότητες του Συλλόγου.

 

 

13 Ιουλ 2016
3185 Προβ.

∆ίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του Ρέµατος της Πικροδάφνης

 

 Περισσότερα...

Mελέτη του καθηγητή του ΕΜΠ Κ. Λουπασάκη, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Δήμου Αγ.
Δημητρίου.
Μετα από την παρουσίαση της μελέτης στις 19/6/16, οι θέσεις του Δικτύου για
την ¨Μελέτη οριοθέτησης και διευθέτησης του ρέματος Πικροδάφνης από Λ.
Βουλιαγμένης ως τις εκβολές,¨ της Περιφέρειας αναδιαμορφωνονται και
παρατίθενται στην επιστολή που ακολουθεί.

Θέµα: Αξιολόγηση εργασίας κ. Λουπασάκη για το ρέµα της Πικροδάφνης Αγίου ∆ηµητρίου: Σηµαντικά συµπεράσµατα για την αποκατάσταση του ρέµατος

 Στις 14 Ιουνίου 2016, στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο του ∆ήµου Αγίου ∆ηµητρίου, παρακολουθήσαµε την παρουσίαση του ερευνητικού προγράµµατος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), από τον επίκουρο καθηγητή κ. Λουπασάκη, (διαθέσιµη στην ιστοθέση του ∆ήµου Αγίου ∆ηµητρίου: http://www.dad.gr/images/pikrodafnh/ergasia_ajiologhshs_mpe_pikrodafnhs_6- 2016_loypasakhs_emp.pdf ), το οποίο αφορά στην αξιολόγηση της πρότασης οριοθέτησης- διευθέτησης του ρέµατος της Πικροδάφνης, της Περιφέρειας Αττικής.

Η συγκεκριµένη πρόταση της Περιφέρειας Αττικής για λόγους απολύτως τεκµηριωµένους, που έχουµε επανειληµµένως δηµοσιεύσει στον τύπο και στα ΜΜΕ, καθώς και υποβάλλει εγγράφως στις αρµόδιες υπηρεσίες, µας βρίσκει ως ∆ίκτυο Πολιτών, εντελώς αντίθετους. ∆εδοµένου ότι η εργασία αξιολόγησης του ΕΜΠ µεταξύ άλλων:

1. Αποδεικνύει την αναντιστοιχία των διατάξεων έργων που προτείνονται στην Μελέτη Περι- βαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), από αυτές που προτείνονται από τη γεωτεχνική µελέτη, δηλαδή µετατοπισµένα σε άλλη χιλιοµετρική θέση. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο πλήττει καίρια την αξιοπιστία της Μ.Π.Ε.

2. Επισηµαίνει την ανακολουθία των έργων που προτείνονται από την ΜΠΕ µε τις συστάσεις και τις υποδείξεις της Οριστικής γεωλογικής µελέτης. Συγκεκριµένα η Οριστική γεωλογική µελέτη (σελ. 61 παρ. 1) προτείνει την αφαίρεση και αποµάκρυνση των τεχνικών επιχωµατώσεων σε όλο τους το πάχος, προ κάθε άλλης διαµόρφωσης ή κατασκευής, ώστε η διαµόρφωση των πρανών να γίνει στο φυσικό υπόβαθρο. Τα έργα που προτείνονται από την ΜΠΕ δεν λαµβάνουν υπόψη την συγκεκριµένη πρόταση της γεωλογικής µελέτης µε αποτέλεσµα να προτείνουν περιττά και υπερδιαστασιολογηµένα έργα µε ουσιαστικό στόχο την αντιστήριξη των ανθρωπογενών αποθέσεων (καταπατήσεων).

3. Επισηµαίνει την αναγκαιότητα εκπόνησης λεπτοµερούς τεχνικογεωλογικής χαρτογράφησης που εκτός από την οριοθέτηση των ανθρωπογενών αποθέσεων, θα επιτρέψει και τον διαχωρισµό των σχηµατισµών µε βάση την γεωτεχνική τους συµπεριφορά, σε εδαφικούς και βραχώδεις. Βάσει αυτού του διαχωρισµού θα αποτραπεί η περιττή εγκατάσταση έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας σε δυσδιάβρωτους σχηµατισµούς

4. Αναδεικνύει την παράβλεψη της µεγάλης περιβαλλοντικής πίεσης που δέχεται το ρέµα, από ανθρωπογενείς αποθέσεις και επεµβάσεις , οι οποίες σήµερα διαµορφώνουν µεγάλα µήκη των πρανών του ρέµατος (δηλαδή επιχώσεις που έχουν όλα αυτά τα χρόνια δηµιουργηθεί και αποτεθεί στο ρέµα για τη διαµόρφωση ή επέκταση ιδιοκτησιών, χτίσµατα αµφισβητούµενης νοµιµότητας, τεχνικά έργα λάθος χωροθετηµένα κλπ). Μάλιστα, αναφέρει ότι οι ανθρωπογενείς αποθέσεις, βάση αυτοψίας, υπάρχουν σε πολύ µεγαλύτερη έκταση από αυτή που αποτυπώνεται στο γεωλογικό χάρτη της οριστικής Γεωλογικής Μελέτης.

5. Ακόµα και σύµφωνα µε την ΜΠΕ, παρά τις όποιες παρεµβάσεις, η φυσική κοίτη στο τµήµα της εντός του Αγ. ∆ηµητρίου ανταπεξέρχεται επαρκώς των πληµµυρικών παροχών σχεδιασµού. Τα τυχόν προβλήµατα υπερχείλισης οφείλονται σαφέστατα σε ανθρωπογενείς παρεµβάσεις, που είναι όµως διαχειρίσιµες, µε ανασχεδιασµό των υφιστάµενων τεχνικών έργων, χωρίς να είναι απαραίτητες παρεµβάσεις στην διαµόρφωση της φυσικής κοίτης

6. Ο όγκος των προτεινόµενων διατάξεων έργων από την ΜΠΕ έρχεται σε απόλυτη αντίθεση µε τις αρχές αντιµετώπισης των υδατορεµάτων ως φυσικών πόρων, µε ιδιαίτερη αξία για το περιβάλλον και µε επιτακτικότερη ανάγκη διατήρησης της φυσικής τους κατάστασης, αφού τα έργα που προτείνονται εκτείνονται σε µήκος 6245,8µ από τα 6581,4µ πρανών εντός των ορίων του ∆ήµου Αγ. ∆ηµητρίου. Αν αφαιρεθούν τα 251,97µ τοιχίων και διαβάσεων που υπάρχουν, αποµένουν µόλις 44,09µ ως φυσικά πρανή. Οι προτεινόµενες διατάξεις έργων από την ΜΠΕ πρέπει να αναθεωρηθούν.

7. ∆ίνει µεγάλη βαρύτητα στην αναγνώριση και λεπτοµερή χαρτογράφηση των ανθρωπογενών επεµβάσεων, διότι είναι καθοριστικής σηµασίας και στην αποµάκρυνση των ανθρωπογενών αποθέσεων από τα πρανή, διότι όσο πιο κοντά επανέλθει το ρέµα στην αρχική του κοίτη, τόσο λιγότερες και οικονοµικότερες τεχνικές παρεµβάσεις θα χρειαστεί.

8. Στις 6 υπό διερεύνηση θέσεις τα προτεινόµενα από την ΜΠΕ έργα εγείρουν σοβαρά ερωτήµατα για την επάρκεια και αποτελεσµατικότητά της. Σε καµιά από τις υπό διερεύνηση τα έργα δεν πρέπει να υλοποιηθούν Α) καθότι δεν επιτυγχάνεται η επιθυµητή τιµή του συντελεστή ασφαλείας (ΣΑ) Β) οι τοίχοι βαρύτητας από συρµατοκιβώτια, στην βάση του πρανούς δεν προσφέρουν στην αύξηση του συντελεστή ασφαλείας (ΣΑ) ενώ η κατασκευή τους προκαλεί αλλοιώσεις του περιβάλλοντος Γ)τα µέτρα δεν κάνουν καµία αναφορά και δεν εξασφαλίζουν τα οικήµατα και τις ιδιοκτησίες που βρίσκονται στην στέψη του πρανούς ∆) δεν γίνεται καµία αναφορά στα φορτία που µεταβιβάζουν στο πρανές, οι υπερκείµενες κατασκευές

9. Αναφέρει ως περιττά τα µέτρα αντιδιαβρωτικής προστασίας ποδός, που προτείνονται στην ΜΠΕ, αφού δεν λαµβάνεται υπόψη η ανθεκτικότητα σε διάβρωση των γεωλογικών σχηµατισµών (δυσδιάβρωτοι βραχώδεις ή ηµιβραχώδεις σχηµατισµοί κροκαλοπαγούς και Νεογενούς), που καταλαµβάνουν τα πρανή σε µεγάλο µήκος.

10. Συµπεραίνει ότι, δεν είναι απαραίτητη η προτεινόµενη ανακατασκευή 600 m υπαρχόντων τοίχων, αφού δεν έχει ελεγχθεί η γεωτεχνική, στατική ή δοµική τους επάρκεια.

11. Αποδεικνύει ότι, για την ασφαλή λειτουργία του ρέµατος, απαιτούνται επεµβάσεις σε ορισµένες µόνον θέσεις υψηλής επικινδυνότητας που, µε τα σηµερινά εργαλεία της επιστήµης, είναι δυνατόν να γίνουν µε µεθόδους ήπιες, φιλικές προς το περιβάλλον και να µην υποβαθµίσουν την οικολογική αξία του ρέµατος.

Λύσεις εντέλει οικονοµικότερες από αυτές που προτείνονται στη ΜΠΕ, σύµφωνα µε την οποία θα επέλθει πρακτικά, συνολικός εγκιβωτισµός του Ρέµατος, στένεµα της κοίτης του και µετατροπή του σε ανοικτό οχετό. Επιπρόσθετα, πέραν της συγκεκριµένης εργασίας του ΕΜΠ: 1. Πολλές αποφάσεις του ΣΤΕ(1242/2008, 3849/2006 κτλ), διατάσσουν την οριοθέτηση του ρέµατος (ως οικοσυστήµατος) στην αρχική φυσική του κοίτη. Ως φυσική κοίτη λογίζουµε την κοίτη του ρέµατος όπως προκύπτει από τις παλαιότερες αεροφωτογραφίες (1939), προτού δηλ επιχωθεί από τις ανθρωπογενείς παρεµβάσεις. 2. Κοινή πεποίθηση της πλειοψηφίας των πολιτών αποτελεί η παραδοχή ότι, ο φυσικός πλούτος µιας χώρας αποτελεί δηµόσιο αγαθό και σαν δηµόσιο αγαθό πρέπει να τον διαχειριζόµαστε! Αυτό σηµαίνει ότι η επίλυση των προβληµάτων που προκύπτουν από τη διαχείρισή του, οφείλει να δίνει προτεραιότητα στο δηµόσιο συµφέρον, δηλαδή στα οφέλη που αποκοµίζει το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών.

Το ρέµα της Πικροδάφνης, το τρίτο µεγαλύτερο ποτάµι της Αττικής, µετά τον Κηφισό και τον Ιλισό, αποτελεί δηµόσιο αγαθό µεγάλης σηµασίας και σπουδαιότητας για την Αττική. Για το λόγο αυτό, δε µπορούµε να καλούµαστε να βρίσκουµε λύσεις µε κυρίαρχο µέληµα την προστασία των καταπατήσεων και όχι του ίδιου του ρέµατος και επιπλέον µε υψηλού κόστους έργα. 3. Πιστεύουµε ότι η άσχηµη οικονοµική κατάσταση της χώρας µας οφείλεται, σε µεγάλο βαθµό, στην κατασπατάληση όχι µόνο του οικονοµικού, αλλά και του φυσικού µας πλούτου.

Για τους λόγους αυτούς ζητάµε:

1. Την ακύρωση της ΜΠΕ και 2. επανεξέταση της πρότασης οριοθέτησης–διευθέτησης του Ρ. Πικροδάφνης της Περιφέρει- ας Αττικής, µε κεντρικούς άξονες την επαναφορά της κοίτης στην φυσική της µορφή µε αποµάκρυνση όλων των ανθρωπογενών αποθέσεων και τη διατήρηση του φυσικού πλούτου του ρέµατος. Συγκεκριµένα αναφερόµαστε στις εξής άµεσες ενέργειες για την προστασία και διάσωση του Ρέµατος της Πικροδάφνης: 1. Τη συνολική και όχι την τµηµατική οριοθέτηση στην αρχική-φυσική του µορφή. 2. Τον εντοπισµό των πηγών ρύπανσης των νερών του, κυρίως µε όµβρια και βοθρολύµατα και την άµεση εξάλειψή τους 3. Την αποµάκρυνση τυχόν µπάζων και κατασκευών (οικίσκων, δρόµων, γηπέδων, ιδιωτικών/δηµόσιων γεφυρών, αύλιων χώρων κτλ), από τα πρανή και την κοίτη, ότι δηλαδή στερεί ζωτικό χώρο από τη λειτουργία του ρέµατος. 4. Τη στοχευµένη υποβοήθηση της βλάστησης µε αυτόχθονα είδη, για τη σταθεροποίηση των φυσικών πρανών, που θα αποκαλυφθούν µετά την αποµάκρυνση των µπάζων. 5. Έγκριση των απολύτως αναγκαίων τεχνικών έργων, όπως αντικαταστάσεις παλαιών πεζογε- φυρών, αγωγών και συστηµάτων οµβρίων, αποκατάσταση αστοχιών στα φυσικά πρανή, καθώς και έργων αντιρρύπανσης, για να διασφαλιστεί έτσι, η ασφαλής πολυδιάστατη λειτουργία του. 6. Την ακύρωση κατασκευής των συλλεκτηρίων - πληµµυρικών αγωγών οµβρίων υδάτων Σ2 και Σ3 στην Ηλιούπολη, που εκτρέπουν νερά από το ρέµα Τραχώνων (φυσικός αποδέκτης) στο Ρέµα Πικροδάφνης, επιβαρύνοντάς το µε πρόσθετη παροχή.

Τελειώνοντας οφείλουµε να υπενθυµίσουµε ότι: Το ρέµα της Πικροδάφνης αποτελεί στοιχείο φυσικού πλούτου και τοπίο υψηλής αισθητικής αξίας, όχι µόνο των ∆ήµων που διασχίζει, αλλά και όλου του νότιου τοµέα της Αττικής. Είναι το τελευταίο φυσικό καταφύγιο για την άγρια ζωή, για την αυτόχθονη και µεταναστευτική ορνιθοπανίδα, για σπάνια είδη χλωρίδας, αλλά και µε πλούσια αζωνική βλάστηση, µε εντυπωσιακή δύναµη αναγέννησης. Επιπλέον είναι πολύτιµος φυσικός αεραγωγός των περιοχών που διασχίζει, αποµακρύνει τους ατµοσφαιρικούς ρύπους και διαµορφώνει ήπιο µικροκλίµα. Έχει χαρακτηριστεί, µε την απόφαση ΥΠΕΧΩ∆Ε υπ’ αριθµόν 9173/1642 στις 3.3.1993 (ΦΕΚ 281 ∆'/1993), ως «ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος». Επιπλέον µε βάση το νέο Ρυθµιστικό Σχέδιο της Αθήνας (Ν. 4227, ΦΕΚ 156 Α’/2014) κατατάσσεται στα «κύρια υδατορέµατα Α’ προτε- ραιότητας» (περ. η’, παρ. 4, άρθρο 20) του λεκανοπεδίου της Αττικής, ενώ όσον αφορά την προστασία των υγροσκοπικών χαρακτηριστικών των υγροτόπων και της λεκάνης απορροής τους κατατάσσεται στους υγροτόπους «Β’ προτεραιότητας» (παράρτηµα ΙΧ, άρθρο 20, παρ. 2.γββ)

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι


Φαρμακεία/Νοσοκομεία

Κίνηση σε δρόμους

Ταινίες στην Τηλεόραση