Πώς κατάργησαν την επίσχεση εργασίας
Γραφει ο Γιάννης Κούρτης *
Μέχρι σήμερα η μόνη λύση για τη μη καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους ήταν η επίσχεση εργασίας.
Δηλαδή το δικαίωμα του εργαζόμενου να διεκδικήσει από τον εργοδότη τα δεδουλευμένα του, όταν ο εργοδότης καθυστερεί την καταβολή των οφειλομένων αποδοχών του για περισσότερους από 4-5 μήνες.
Ασκώντας το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας ο μισθωτός δικαιούται να δηλώσει στον εργοδότη ότι διακόπτει την απασχόλησή του μέχρι να του καταβληθούν οι καθυστερούμενες αποδοχές ή να συμμορφωθεί ο εργοδότης με τις νόμιμες υποχρεώσεις του και να απέχει από τα καθήκοντα της εργασίας του.
Η επίσχεση εργασίας έχει ως αποκλειστικό και μόνο σκοπό να υποχρεώσει τον εργοδότη να καταβάλει στο μισθωτό τις δεδουλευμένες και καθυστερούμενες αποδοχές. Για να ασκηθεί επίσχεση εργασίας πρέπει να υπάρχει ενεργός εργασιακή σύμβαση εργασίας,να υπάρχει αξίωση απαιτητή ή ληξιπρόθεσμη,να γίνεται δήλωση ρητώς και σαφώς εγγράφως, ότι αρνείται να παρέχει τις υπηρεσίες του μέχρι ο εργοδότης να εκπληρώσει την οικονομική υποχρέωση απέναντι στον εργαζόμενο.Η άσκηση του δικαιώματος επίσχεσης είναι δυνατόν να οδηγήσει, σύμφωνα με εύλογη κρίση της αρμόδιας υπηρεσίας, σε τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας, των εργαζομένων που άσκησαν το δικαίωμα αυτό (άρθρο 5 Ν.549/77), από τον Ο.Α.Ε.Δ….
Έκπληκτος άκουσα τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης,τον κύριο Αθανασίου να λέει ότι ότι ο Άρειος Πάγος έχει δημιουργήσει με τις αποφάσεις του την πιο φιλεργατική νομολογία, όπου σύμφωνα με την υπ’αριθ. 114/2017 απόφαση του Β2 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου,η επίσχεση εργασίας μπορεί να εκληφθεί από τον εργοδότη ως δήλωση πρόθεσης του εργαζόμενου να αποχωρήσει από την επιχείρηση, και ως εκ τούτου μπορεί να τον απολύσει…..
Για τον Άρειο Πάγο αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ο εργοδότης επικαλείται οικονομική δυσπραγία οι εργαζόμενοι πρέπει να ανεχθούν να εργάζονται απλήρωτοι ενώ σε περίπτωση που προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας είναι δυνατό να απολυθούν!!
Αυτή τη νομολογία ο κύριος Αθανασίου τη θεωρεί φιλεργατική και όχι αντεργατική!!!
Η Δικαιοσύνη, έκρινε νόμιμες όλες τις περικοπές μισθών του ιδιωτικού τομέα εκτός των δικών της!! Προφανώς πιστεύουν ότι εμείς είμαστε παιδιά ενός κατώτερου Θεού κι εκείνοι ενός ανώτερου…. Πραγματικά απορώ με την απόφαση αυτή των δικαστών, οι οποίοι δεν μας λένε τι θα κάνει ένας απλήρωτος εργαζόμενος από τη στιγμή που του αφαιρούν το δικαίωμα της επίσχεσης.. Αυτοί τι θα έκαναν εάν ήταν απλήρωτοι για 5 ή περισσότερους μήνες;;;; Θα δέχονταν μία απόφαση όπως αυτή που έβγαλαν;;;; Δε νομίζω….
Πως θα πάρει ένας εργαζόμενος τα χρήματα που του οφείλει ο εργοδότης;;; Περιμένοντας ένα δικαστήριο μετά από 3-4 χρόνια και αν;;; Που θα βρει ξανά δουλειά ένας εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα άνω των 50 ετών για να επιβιώσει και να ζήσει την οικογένειά του;;; Και καλά οι δικαστές έβγαλαν αυτή τη νομολογία αγνοώντας την ανάγκη για επιβίωση και τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα..Η κυβέρνηση που δηλώνει υπέρ των εργαζόμενων τι κάνει;;; Ποιον τρόπο βρήκε για να προστατεύσει τους εργαζόμενους και το δικαίωμά τους στην επίσχεση εργασίας, προκειμένου να έχουν έστω και ένα μέτρο προστασίας υπέρ τους;;; Η αντιπολίτευση με τη σειρά της που καλεί τον κόσμο να την εμπιστευτεί και πάλι ώστε να κυβερνήσει, ποια θέση πήρε απέναντι σε μία τόσο απαράδεκτη και αντεργατική νομολογία;;; Ποιους καθιστά υπεύθυνους για τα αποτελέσματα που θα έχει αυτή η απόφαση;;;
Μήπως πρέπει να θυμηθούν την εργαζόμενη στα Γιαννιτσά των επιχειρήσεων Καρυπίδη που πρόσφατα αυτοκτόνησε γιατί ήταν 15 μήνες απλήρωτη;;; Γιατί αυτό που βλέπουμε να κάνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, είναι να πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών στους δικαστές και να νίπτουν τας χείρας τους σαν τον Πόντιο Πιλάτο…. Με αφορμή τη ημέρα της επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας να τους θυμίσω πως το άρθρο 22 του Συντάγματος της χώρας μας για την εργασία ορίζει ότι: “Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού. Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας.” Αν η μη καταβολή δεδουλευμένων για τους κυρίους δικαστές δεν συνιστά βλαπτική μεταβολή,είναι φιλεργατική και σημαίνει προστασία,για όλους εμάς τους εργαζόμενους είναι αντεργατική,σημαίνει εκμετάλλευση,σημαίνει βλαπτική μεταβολή,σημαίνει ότι δεν ζούμε με αξιοπρέπεια!! Και η αξιοπρέπεια των εργαζόμενων είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν προσφέρεται για πειράματα σε κανέναν,όποιος κι αν είναι αυτός!! Μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι πολίτες,είχαν τη δικαιοσύνη ως μαξιλάρι για να μπορούν να ακουμπήσουν όταν έχουν να αντιμετωπίσουν μία αδικία εις βάρος τους από τον εργοδότη..Με μία τέτοια απόφαση είναι απροστάτευτοι,αφού η δικαιοσύνη είναι αυτή που τους αφαιρεί κάθε δικαίωμα διεκδίκησης των δεδουλευμένων τους… Το μόνο που θα καταφέρουν οι κύριοι δικαστές με τέτοιες αποφάσεις είναι να βάλουν απέναντί τους την κοινωνία, που βίωσε και βιώνει τις σκληρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που είναι άγνωστες στους ίδιους και αντιδρούν μόνο σε ότι εναντιώνεται στα δικά τους συμφέροντα,δίνοντας το δικαίωμα στους πολίτες να καταφεύγουν στη φράση ” Και οι κρίνοντες κρίνονται” αφήνοντας υπονοούμενα πως οι δικαστές ενέδωσαν σε πιέσεις, ή συμφέροντα για τις αποφάσεις αυτές…. Κι αυτό δεν τιμά ούτε τους ίδιους,ούτε το λειτούργημα που υπηρετούν….
* Ο Γιάννης Κούρτης είναι Πρόεδρος Εργαζομένων σε Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αθηνας
Ρητή Δήλωση: Σε περίπτωση που απαιτηθεί από την πηγή η αφαίρεση του άρθρου από την σελίδα μας, αφαιρούμε άμεσα το άρθρο και την φωτογραφία.