Η άδικη αντιμετώπιση της ερασιτεχνικής αλιείας από την πολιτεία.

stergiou niki

Χρήστος Στεργίου: Υποψήφιος βουλευτής με τη Νίκη Β2 δυτικός τομέας Αθηνών (Ίλιον Πετρούπολη Περιστέρι Αιγάλεω Καματερό Άγιοι Ανάργυροι Χαϊδάρι Αγία Βαρβάρα)

γράφει ο κ. Χρήστος Στεργίου

Θα ήθελα να σας πω δύο λόγια και να αναφερθώ για την μεγάλη μου αγάπη η οποία είναι η υποβρύχια αλιεία με ψαροντούφεκο. Αγαπάω πολύ την υποβρύχια αλιεία με ψαροντούφεκο καθώς είναι η πιο επιλεκτική μορφή αλιείας και  η επαφή με τη θάλασσα με χαλαρώνει ιδιαίτερα όλο το χρόνο που ψαρεύω. Έτσι, τρώμε όμορφα ψάρια εγώ και η οικογένειά μου και δεν χρειάζεται να τα αγοράζουμε και να δίνουμε ένα σωρό λεφτά που έτσι και αλλιώς δεν μας περισσεύουν, καθώς τα έξοδα συντήρησης μιας οικογένειας με 6 παιδιά είναι πάρα πολλά και η στήριξη από το κράτος ελάχιστη έως μηδαμινή. 

 Παραδόξως το ψαροντούφεκο αυτό το μήνα, το Μάιο και κάθε Μάιο από το 1984 απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία με ψαροντούφεκο. Το κράτος το στηρίζει αυτό λέγοντας ότι αναπαράγονται τα ψάρια το Μάιο. Τα ψάρια που αναπαράγονται το μήνα Μάιο είναι τα σαφρίδια και γενικά ψάρια που εμείς με το ψαροντούφεκο ούτε που τα κοιτάζουμε καθώς εστιάζουμε σε πολύ μεγαλύτερα ψάρια που υπάρχουν στις θάλασσες.. Η δικαιολογία αυτή ακόμη και αν έστεκε, πάλι δεν είναι σωστή καθώς απαγορεύεται να πιάσω εγώ μια στήρα ή ένα ροφό με το ψαροντούφεκο αλλά με το καλάμι επιτρέπεται να πιαστεί! Αυτό είναι το λιγότερο γελοίο και το θέμα είναι πολύ σοβαρό καθώς όλες οι κυβερνήσεις που υπήρξαν από το 1984 έως το 2023 σιωπηρά άφησαν να ισχύει αυτή η απαγόρευση 39 ολόκληρα χρόνια. Η απαγόρευση αυτή ίσχυε και στην Κύπρο αλλά εκεί καταργήθηκε αφού τα έβαλαν κάτω και είδαν ότι δεν υπήρχε κανένα σοβαρό επιχείρημα ύπαρξης της συγκεκριμένης απαγόρευσης!

Επίσης υπάρχει και άλλη άδικη απαγόρευση αυτή όπου κανένας δεν μπορεί να ψαρέψει με ψαροντούφεκο στο Θερμαϊκό κόλπο σε 300 χιλιόμετρα ακτογραμμής τα τελευταία 14 χρόνια. Αυτό δεν έχει καμία βάση και η απαγόρευση αυτή είναι η πιο άδικη που υπάρχει αυτή τη στιγμή καθώς ένας που μένει Θεσσαλονίκη πρέπει να κάνει το λιγότερο 3.5 ώρες για να πάει να ψαρέψει στη Χαλκιδική και αυτό εκτός από το μεγάλο ταξίδι που πρέπει να κάνει, πλέον είναι και ασύμφορο καθώς χρειάζεται το λιγότερο 50 ευρώ καύσιμα, οπότε πολλοί παράτησαν το όμορφο αυτό χόμπι για να πιάνουν όμορφα ψαράκια για την οικογένειά τους και πλέον τα αγοράζουν από ψαράδικα.. 

Το τελευταίο διάστημα γίνεται μια κίνηση να χαρακτηριστούν πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα ως “Natura” όπου δεν θα μπορεί κανείς να ψαρεύει ούτε με καλάμι ούτε με ψαροντούφεκο σαν προστασία του υδρόβιου περιβάλλοντος. Την ίδια στιγμή όμως οι επαγγελματίες αλιείς θα μπορούν να ψαρεύουν εκεί κανονικά. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί να αυξήσει τις περιοχές Natura στην Ελλάδα από 10% σε 30%. Πρόκειται για ένα εντελώς άδικο σχέδιο καθώς ο Έλληνας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ερασιτεχνική αλιεία από αρχαιοτάτων χρόνων και δεν υπάρχει καμία βάση σε όσα λέγονται περί προστασίας των θαλάσσιων χελωνών ή της φώκιας πχ , τα οποία ούτε ερασιτέχνες αλιείς με καλάμι πιάνουν αλλά ούτε και υποβρύχιοι αλιείς! Αυτά κινδυνεύουν από επαγγελματίες και τα δίχτυα τους καθώς έχουν πεθάνει χιλιάδες τέτοια θαλάσσια ζώα από τα δίχτυα τους.

Η Νίκη είναι ένα κίνημα το οποίο δεν χρωστάει πουθενά και η θέση της είναι ξεκάθαρη για την αλιεία η οποία είναι να μπορεί ο κάθε Έλληνας πολίτης ερασιτέχνης ψαράς είτε είναι με καλάμι είτε με ψαροντούφεκο να μπορεί να ψαρεύει καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και σε όλη την ελληνική επικράτεια. Αυτό που θα κάνει η Νίκη όταν θα αναλάβει να κυβερνήσει τον τόπο αυτό είναι μια σοβαρή μελέτη από έμπειρους ιχθυολόγους οι οποίοι δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από εταιρείες που θέλουν να προωθήσουν τα συμφέροντα τους και η οποία μελέτη θα λέει ποια ψάρια αναπαράγονται σε κάθε μήνα του έτους και σε ποια διαστήματα ακριβώς θα απαγορεύεται καθολικά η αλιεία τους από όλους τους αλιείς (επαγγελματίες και ερασιτέχνες). Η Νίκη είναι το μόνο κίνημα που έχει θέσεις για την ερασιτεχνική αλιεία και την αλιεία γενικότερα. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν καν αναφορά στις θέσεις τους για τα παραπάνω ζητήματα. Λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε και στις θέσεις της Νίκης για τον πρωτογενή τομέα εδώ :

https://nikh.gr/theseis/oikonomia/4-protogenis-tomeas .

Το Βιογραφικό μου:

Γεννήθηκα στην Αθήνα και είμαι 39 ετών.

Σπούδασα στο πανεπιστήμιο Πειραιώς στο τμήμα οικονομικής επιστήμης.

Είμαι παντρεμένος από 13-05-2012 με την Όλγα Καρατζά και έχουμε 6 τέκνα. Το Δημήτριο 10 ετών, τον Πέτρο 9 ετών, τον Εφραίμ 8 ετών, την Μαργαρίτα 5 ετών, το Θεόδωρο και τον Αλέξανδρο 20 μηνών.

Έχω δουλέψει από το 2001 έως 2004 σε κατασκηνώσεις, στα ελληνικά πετρέλαια και στην εστίαση σε 3 μαγαζιά. Ήμουν τραπεζικός υπάλληλος σε 3 τράπεζες: probank, ταχυδρομικό ταμιευτήριο και eurobank από 3/2007 έως 1/2019. Είμαι επιχειρηματίας στον τομέα της υγείας και της ομορφιάς εμπόριο χωρίς μεσάζοντες από 06-05-2009 ως σήμερα. 

Ρητή Δήλωση: Σε περίπτωση που απαιτηθεί από την πηγή η αφαίρεση του άρθρου από την σελίδα μας, αφαιρούμε άμεσα το άρθρο και την φωτογραφία.

Μοιραστείτε το!