Κάποιος αργόσχολος έγραψε κάτι για τις εξαγωγές ελαιόλαδου στην Ιταλία και πήρε μπροστά ο κύκλος της επαναλαμβανόμενης συζήτησης για το θέμα.

απο αναρτηση στο fb του Γιώργος Γιαννόπουλος

Λοιπόν, ούτε το καλύτερο λάδι του κόσμου κάνουμε ( Ιταλοί και Τυνήσιοι έχουν καλύτερο), ούτε η έλλειψη τυποποίησης ( ενός μέρους της παραγωγής) είναι το μείζον, ούτε οι αγρότες είναι τεμπέληδες ( ή κολλήγοι, στο άλλο άκρο).

Η τυποποίηση είναι ένα πρόβλημα, τελευταίο στην σειρά, κυριολεκτικά. Για να γίνει χρειάζεται μια τεράστια τομή, η οποία επειδή αφορά το ήθος ( με την ευρεία έννοια) της παραγωγικής διαδικασίας, θα απαιτήσει χρόνο πολύ και αφού αποκτήσουμε σοβαρό θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς, έντιμες και ικανές διοικήσεις ( τεράστιο το κακό που έκαναν απατεώνες και κομματιζόμενοι, μαζί πάνε αυτά, συνεταιριστές).

Όμως πριν, για να μην γίνει το ελαιόλαδο κρασί, όπου τα προγράμματα εξωστρέφειας ( τρομάρα μας) ξεπέρασαν σε ποσά το ύψος των εξαγωγών…, υπάρχουν άλλα βήματα, δύσκολα και αυτά:

1. Είναι πειστική πλέον η ανάγκη εκμηχάνισης της συγκομιδής. Το κόστος είναι δυσβάστακτο και όλο και συχνότερα ακούγονται περιπτώσεις απώλειας καρπού ή υποβάθμιση ποιότητας. Εδώ απαιτείται διασύνδεση για διεξαγωγή πανεπιστημιακής έρευνας.

2. Αύξηση της παραγωγής, εκτιμώ πως μπορούμε να έχουμε αύξηση της παραγωγής σε σημαντικό βαθμό ( άνω του 20%) με σωστές λιπάνσεις, διαχείριση ζιζανίων, κλαδέματα και φυτοπροστασία.

3. Εισαγωγή κανόνων ορθής συγκομιδής και έκθλιψης του καρπού Δεν θα μειώσει μόνο την οξύτητα αλλά το σύνολο των χαρακτηριστικών του ελαιόλαδου και τελικά την τιμή.

4. Όπως παντού υπάρχει το θέμα του νερού.

5. Ακολουθεί η τυποποίηση, ως τμήμα μια σοβαρής παρέμβασης στο επίπεδο της επαγγελματικής οργάνωσης των αγροτών. Πάντως τυποποιημένη παραγωγή 5-10-30-50 τόνων είναι για γέλια.

Όλα αυτά δεν είναι απλά, είναι πολύ δύσκολα διότι εν τέλει καθορίζονται από την έννοια της ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων, όπως αυτά ιστορικά διαμορφώθηκαν.

Επείγει όμως να ξεκινήσει η διαδικασία, χρειάζεται πίστη, αφοσίωση, γνώση, συνέχεια, ενεργητικότητα.

Ρητή Δήλωση: Σε περίπτωση που απαιτηθεί από την πηγή η αφαίρεση του άρθρου από την σελίδα μας, αφαιρούμε άμεσα το άρθρο και την φωτογραφία.

Μοιραστείτε το!