Εκδότης - Υπεύθυνος ιστοσελίδας:

Αντωνόπουλος Θεόδωρος

Email επικοινωνίας:

[email protected]

Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης: Άτομα με αισθητηριακή αναπηρία έχουν πλέον πρόσβαση στη μόνιμη συλλογή

Προσβασιμότητα, συμπερίληψη και βιωσιμότητα. Αυτές είναι οι τρεις βασικές έννοιες που πρέπει να χαρακτηρίζουν κάθε σύγχρονο μουσείο σήμερα στον κόσμο. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει ήδη χαράξει εδώ και χρόνια, από το 2014, μια πορεία, με άξονα αυτές τις λέξεις κλειδιά, θέλοντας να είναι ανοιχτό και προσβάσιμο, χωρίς αποκλεισμούς σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Σήμερα, πετυχαίνει έναν πολύ σημαντικό στόχο: Μέσω του νέου προγράμματος «Σε Επαφή», δίνει πλέον τη δυνατότητα σε άτομα με αισθητηριακή αναπηρία (οπτική και ακουστική βλάβηνα έχουν πρόσβαση στη μόνιμη έκθεση κυκλαδικής τέχνης. Στόχος του να καταστεί ένα μουσείο ανοικτό σε όλους με βάση τις αρχές της συμπερίληψης, προσφέροντας εκπαίδευση και παράλληλα ψυχαγωγία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: α) μια κινητή προθήκη ξενάγησης για άτομα με προβλήματα όρασης, β) μια πολυαισθητηριακή μουσειοσκευή και γ) μια σειρά δράσεων ώστε το μουσείο να είναι προσβάσιμο σε κωφά ή βαρήκοα άτομα. Η ιδέα για την κατασκευή της προθήκης και οι δράσεις σχεδιάστηκαν, από την Ελένη Μάρκου, υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και την Μαρίνα Πλατή, διευθύντρια του τμήματος Εκπαίδευσης του μουσείου. Η κατασκευή της προθήκης και ο γραφιστικός σχεδιασμός υλοποιήθηκαν από την εικαστικό-αρχιτέκτονα και μόνιμο συνεργάτη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Χαρά Μαραντίδου.

Διαβάστε περισσότερα στην Πηγή:https://gr.euronews.com/culture/2022/06/10/mousio-kikladikis-tehnis-atoma-me-estitiriaki-anapiria-exoun-pleon-prosvasi-sti-monimi-sil

Ρητή Δήλωση: Σε περίπτωση που απαιτηθεί από την πηγή η αφαίρεση του άρθρου από την σελίδα μας, αφαιρούμε άμεσα το άρθρο και την φωτογραφία.

Μοιραστείτε το!