Νέα πρόκληση του τουρκικού ΥΠΕΞ με αιχμή τους Μουφτήδες της Δ. Θράκης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
Σύνταξη απο Συντακτική ομάδα ert.gr

Νέα εντονότατη ανακοίνωση εναντίον της Ελλάδας από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τους Μουφτήδες της Θράκης.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Περί του Νόμου που εκπόνησε η Ελλάδα για τον Μουφτή της Δυτικής Θράκης. Η Ελλάδα παραβίασε για άλλη μια φορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της «Τουρκικής» Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, τα οποία κατοχυρώνονταν από διεθνείς συμφωνίες, ιδιαίτερα τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, με νομική ρύθμιση που υιοθέτησε για τα γραφεία των Μουφτήδων στη Δυτική Θράκη. Αυτή η νομοθεσία, που εκπονήθηκε χωρίς συνεννόηση με τους εκπροσώπους της μειονότητα, αγνοεί για άλλη μια φορά τους Μουφτήδες που εκλέγονται από την μειονότητα και συνεπώς τη βούληση της μειονότητας και την ελευθερία της θρησκείας. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση που έκανε χθες το Συμβουλευτικό Συμβούλιο της «Τουρκικής» Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, που αντικατοπτρίζει τη δίκαιη αντίδραση των συμπατριωτών μας. Το άρθρο 40 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης παρέχει στην «Τουρκική» Μειονότητα της Δυτικής Θράκης το δικαίωμα να ιδρύει, να διαχειρίζεται και να ελέγχει τις δικές του θρησκευτικές, εκπαιδευτικές και φιλανθρωπικές-κοινωνικές οργανώσεις. Η παραβίαση αυτού του δικαιώματος από την Ελλάδα έναντι των συμβατικών της υποχρεώσεων έχει καταγραφεί και με αποφάσεις του ΕΔΑΔ στο παρελθόν.

Ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να παρέχει στη μειονότητα την απαραίτητη υποστήριξη και διευκόλυνση για την εκλογή, τη διαχείριση και τη διάρθρωση του θεσμού του Μουφτή της, είναι απαράδεκτο να προσπαθεί να φέρει τον Μουφτή υπό τον δικό της έλεγχο, ενάντια στη θέληση της μειονότητα. Με αυτή τη νομική ρύθμιση, η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει τα θρησκευτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των συμπατριωτών μας, που κατοχυρώνονται από διεθνείς συμφωνίες, και προσπαθεί να μετατρέψει τον θεσμό του Μουφτή σε δομή υπό τον έλεγχο του ελληνικού κράτους.

Διαβάστε περισσότερα στην Πηγή: https://www.ertnews.gr

Ρητή Δήλωση: Σε περίπτωση που απαιτηθεί από την πηγή η αφαίρεση του άρθρου από την σελίδα μας, αφαιρούμε άμεσα το άρθρο και την φωτογραφία.

Μοιραστείτε το!