11052021
SLOGAN
29 Ιουλ 2017
4061 Προβ.

Το Ελληνικό Τουριστικό προιόν απο μια διαφορετική οπτική γωνία.

Γράφει ο Μάριος Στατήρας.

Το Ελληνικό Τουριστικό προϊόν απο μια διαφορετική οπτική γωνία. Ανεξάρτητα απο το είδος του τουρισμού αλλά με βάση τα τοπικά χαρακτηριστικά.

 

b_150_100_16777215_00_images_statiras.jpg


Με αφορμή τον σεισμό στην Κω, ένα κατεξοχήν τουριστικό προορισμό ιδιαίτερα απο το εξωτερικό,στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, κάποιοι προβληματισμοί καλό είναι να είναι διαχρονικοί.

Η απίστευτη ευφορία που είχε κυριεύσει την Κυβέρνηση, το Υπουργείο του Τουρισμού και τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον χώρο ως αποτέλεσμα των αφίξεων που είχαν επιφέρει οι γεωπολιτικές εξελίξεις στις χώρες πέριξ της Μεσογείου δεν άφηναν περιθώρια να <<διαβαστεί >>  ότι αυτό είναι κάτι περιστασιακό.
Αρκεί ένα τυχαίο φυσικό γεγονός για να δημιουργήσει ένα ντόμινο εξελίξεων....Γι αυτό καλό είναι να υπάρξει προβληματισμός για το πιό πρέπει να είναι το Τουριστικό προιόν της Ελλάδος.
Καταρχήν πρέπει να γίνει αποδεκτό από όλους ότι δεν πρέπει να υπάρχει ένα γενικό προϊόν αλλά αυτό πρέπει να καθορίζεται από τις κατά τόπους συνθήκες και παραδόσεις.
Πολύ απλά, σε άλλο κοινό απευθύνεται η περιοχή της Χαλκιδικής με το Άγιον Όρος και σε άλλο η Μύκονος....
Σε άλλον κόσμο ο Μυστράς με τα Βυζαντινά ιστορικά μνημεία και σε άλλο η Κάλυμνος με την καταδυτική προσφορά των σφουγγαράδων....
Δηλαδή με απλά λόγια που οι φορείς του τουρισμού και οι επαγγελματίες του χώρου που δεν μπορούν εύκολα να κατανοήσουν ή παραβλέπουν σκόπιμα προτιμώντας την ευκολία της << αρπαχτής>> να πάψουν να περιμένουν το πρόγραμμα επιδοτήσεων και να καθήσουν οι ίδιοι να κατεβάσουν ιδέες που θα είναι προσοδοφόρες ανάλογα με τον τόπο τους.
Αυτό επιβάλλει αποκέντρωση απο το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ και την δημιουργία μικρών τοπικών ΕΟΤ και Τοπικών Τουριστικών Επιμελητηρίων που θα χαράσουν και θα καθορίζουν την τοπική τουριστική πολιτική ανάλογα με τις τοπικές παραμέτρους.
Ο ρόλος της κεντρικής διακυβέρνησης θα είναι η δημιουργία και η συντήρηση των τοπικών υποδομών και η νομοθέτηση για την εύρυθμη λειτουργία της παροχής τοπικών τουριστικών υπηρεσιών. Ακούγεται καλά και φυσικά πρέπει να ισχύσει η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά άλλο είναι το χρονικό διάστημα που μπορεί να λειτουργήσει ο τουρισμός στα Ζαγοροχώρια, το Μέτσοβο και τα 3-5 Πηγάδια κι άλλο στην Κρήτη ή τη Ρόδο....
Με βάση τα παραπάνω επιβάλλεται να μελετηθούν από τους κατά τόπους φορείς και να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα αυτών των μελετών οι ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες θα δημιουργηθεί  και θα βασιστεί το τοπικό τουριστικό προιόν.

Το συμπέρασμα είναι να βρεθεί ο τρόπος ώστε να ενταχθεί το κάθε είδος του τουρισμού με βάση τα χαρακτηριστικά και την ιστορία του κάθε τόπου και οι γενικότερες εμβαθύνσεις στον τουρισμό ως έναρξη του προβληματισμού για το  προιόν να ακολουθήσουν την αποκέντρωση της λήψης των αποφάσεων στον χώρο.
Σε μελλοντικά άρθρα θα υπάρξει επέκταση των ζητημάτων που αφορούν τον τουρισμό.

 

Pin It

ΕΙΔΗΣΕΙΣ απο το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείου Ειδήσεων

Συντάκτης και Aρθρογράφος. Ελεύθερα οι απόψεις σας!

Στείλτε τα άρθρα σας και τις απόψεις σας. Ελεύθερα, χωρίς περιορισμό λέξεων, ιδεολογικούς, πολιτικούς φραγμούς. Κοινοποιώντας τους προβληματισμούς μας κάτι θα αλλάξει!

 

ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ

Πρωτοσέλιδα ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΑΙΡΟΥ

booked.net

ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ελληνική Αστυνομία - Υπ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του ΠΟΛΙΤΗ - Δελτίο Κυκλοφορίας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - Θ.Ε.Π.Ε.Κ.

Δελτίο Κυκλοφορίας - ΑΘΗΝΑ

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

Listen on myTuner radio!Listen of myTuner Radio!

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Ταινίες στην Τηλεόραση

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

Όλοι οι Γιατροί στην Αθήνα | doctoranytime