Το μέλλον της Σχολικής Στέγης στην Ελλάδα

γράφει ο Μάριος Στατήρας.

Το 1962 επι Κυβερνήσεως με Πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων τον Γρηγόρη  Κασσιμάτη ιδρύεται ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων με αρχική διάρκεια ζωής 5 έτη και σκοπό την υλοποίηση σχολικών υποδομών κατα τον πλέον ευέλικτο τρόπο.

Το Υπουργείο Παιδείας προσπαθώντας να καλύψει τις ανάγκες σε σχολική στέγη, σε συνεργασία με τον νεοσύστατο ΟΣΚ, καταγράφει τις ελλείψεις σε σχολικά κτίρια, συντάσσει κτιριολογικό πρόγραμμα και προχωρεί γοργά στην υλοποίηση τους.
Έχοντας ως κύριο στόχο την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, κατασκευάζει στην ύπαιθρο ολιγοθέσια σχολεία Πρωτοβάθμειας Εκπαίδευσης, ενώ στις πόλεις προσπαθεί να εξασφαλίσει οικόπεδα για την ανέγερση Δημοτικών και Γυμνασίων Σχολείων.Ταυτόχρονα προχωράει στον εκσυγχρονισμό των επίπλων των σχολικών μονάδων και στο εφοδιασμό τους με τα απαραίτητα εξοπλιστικά μέσα που απαιτούνται για την διδασκαλία μαθημάτων όπως της Γεωγραφίας, της Ανθρωπολογίας, της Φυσικής, της Χημείας και της Γυμναστικής.
Οι μετακινήσεις των πληθυσμών προς τα αστικά κέντρα δημιουργούν μια ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για σχολικές υποδομές στις οποίες θα στεγαστεί το μαθητικό δυναμικό της χώρας.
Το έργο του Οργανισμού τα πρώτα πέντε χρόνια είναι πραγματικά αξιέπαινο με συνέπεια ο ΟΣΚ να πάψει να έχει μεταβατικό χαρακτήρα και αποστολή και να μεταβληθεί σε κύριο φορέα υλοποίησης της πολιτικής δημιουργίας σχολικής στέγης
Το 1984 ο ΟΣΚ αναλαμβάνει με νόμο ως κύρια αρμοδιότητα τα έργα στο λεκανοπέδιο Αττικής, ενώ η κατασκευή σχολικών μονάδων στους υπόλοιπους νομούς ανατίθεται στις Διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών συνεπικουρούμενες από τον Οργανισμό σε επίπεδο προδιαγραφών . μελετών και χρηματοδοτήσεων.
Το 1998 ο ΟΣΚ  μετατρέπεται – λανθασμένα κατ’ εμε- σε Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων ΑΕ με αποτέλεσμα απο τότε και μετά να χάνει σιγά σιγά τον δημόσιο χαρακτήρα του και τα κοινωνικά του χαρακτηριστικά….

Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων ΑΕ το 2013 συγχωνεύεται με την ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ (Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσοκομείων) και το 2015 με τη ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική ΑΕ ( για την ανέγερση δικαστηρίων και σωφρονιστικών καταστημάτων) και δημιουργείται η ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ( ΚΤΥΠ ΑΕ υπεύθυνη πια γα την κατασκευή όλων των δημόσιων Κτιριακών Υποδομών αφού προηγουμένως  η ΟΣΚ ΑΕ έχει επωμιστεί και την αποπεράτωση των εν εξελίξει έργων της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου όπως πρεσβείες και πυροσβεστικοί σταθμοί.).Εποπτεύουσα Αρχή του νέου Οργανισμού είναι το Υπουργείο Υποδομών,Μεταφορών και δικτύων.

Ας επιστρέψουμε όμως στις μορφές χρηματοδότησης της ΟΣΚ ΑΕ αφού αντικείμενο του συγκεκριμένου άρθρου είναι το μέλλον της σχολικής στέγης…..
Πριν την απορρόφηση των ΔΕΠΑΝΟΜ και ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική απο τον ΟΣΚ ΑΕ και την δημιουργία της ΚΤΥΠ ΑΕ, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων χρηματοδοτούνταν απο τον Τακτικό Κρατικό Προυπολογισμό, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, και τις ειδικές χρηματοδοτήσεις από προγράμματα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και διεθνών οργανισμών ενώ σε πολύ μικρότερο ποσοστό από έσοδα εκμίσθωσης ακινήτων, απο την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της , ή την παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεσης έργου προς τρίτους.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως μέσα απο μνημονιακές εντολές κι επιταγές και στα πλαίσια σμίκρυνσης  κι εκμηδενισμού του κοινωνικού κράτους οι δυνατότητες χρηματοδότησης της καινούργιας εταιρείας ΚΤΥΠ ΑΕ και για τους τρείς τομείς παιδείας, υγείας και δικαιοσύνης είναι από ελάχιστες εως ανύπαρκτες…..
Αποκορύφωμα των όποιων απαισιόδοξων προσδοκιών είναι η ένταξη της ΚΤΥΠ ΑΕ στο Υπερταμείο και την Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών για 99 χρόνια γεγονός που αποτελεί την ταφόπλακα στην Σχολική Στέγη στην Ελλάδα…..
Λαμβάνωντας υπόψη και τον παράγοντα της υπογεννητικότητας στην χώρα μας σε συνδυασμό με την έλλειψη της χρηματοδότησης στην ΚΤΥΠ ΑΕ και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και την ανυπαρξία βούλησης για την δημιουργία νέων σχολικών μονάδων είναι εύκολο να προκύψει το συμπέρασμα πως δύσκολα θα κτιστούν νέα σχολεία κι αν αυτό γίνει ο αριθμός θα είναι πολύ μικρός…..
Όσο για τα υπάρχοντα….Όσα ανήκουν στην ΚΤΥΠ ΑΕ κι αποτελούν  ακίνητη περιουσία της μια πιθανή εξέλιξη είναι να πουληθούν σε ιδιώτες με σκοπό αυτοί στην συνέχεια να τα επινοικιάσουν στους κατα τόπους Συλλόγους Γονέων με σκοπό την χρήση τους ως σχολεία…άρα πέθανε η Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία ή τέλος πάντων ένα μέρος της (μόνη ελπίδα το Σύνταγμα….)….και βέβαια ας μην μιλήσουμε καλύτερα για τον εξοπλισμό και την μεταφορά στις σχολικές μονάδες….προβλέπεται ρεφενές απο τους γονείς( ήδη κάπου γίνεται….) ή στην καλύτερη κάποια πενιχρή χορηγία ενός τοπικού άρχοντα για προσωπική προβολή( κάτι θα είναι κι αυτό….)
Τα υπόλοιπα που έχουν μεταβιβαστεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην καλύτερη θα ακολουθήσουν παρόμοια πορεία, στην χειρότερη θα καταρρέουν….
Και βέβαια ας μην μιλήσουμε για προσεισμικό έλεγχο, ενεργειακή αναβάθμιση κι αφαίρεση αμιάντου…. αυτά αποτελούν πολυτέλειες….μέχρι να μας επισκεφτεί ο εγκέλαδος, να θρηνήσουμε θύματα και να ρίχνουμε το ανάθεμα στον Μηχανικό που δεν του επέτρεψαν να προβεί σε έλεγχο λόγω έλλειψης κονδυλίων…

Το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας διαγράφεται δύσκολο και σκοτεινό όπως ….κι αυτό της Σχολικής Στέγης στην Ελλάδα……

Ας μην απογοητευόμαστε όμως κι ας είμαστε αισιόδοξοι….όπως έλεγε και ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου, υπάρχει πάντα ο καλός Θεός της Ελλάδας…ή μήπως βαρέθηκε κι αυτός να ασχολείται μαζί μας….?

Πηγή  Φωτογραφίας: https://www.google.gr

Ρητή Δήλωση: Σε περίπτωση που απαιτηθεί από την πηγή αφαίρεση του άρθρου από την σελίδα μας,αφαιρούμε άμεσα άρθρο και φωτογραφία.

Ρητή Δήλωση: Σε περίπτωση που απαιτηθεί από την πηγή η αφαίρεση του άρθρου από την σελίδα μας, αφαιρούμε άμεσα το άρθρο και την φωτογραφία.

Μοιραστείτε το!