Εκδότης - Υπεύθυνος ιστοσελίδας:

Αντωνόπουλος Θεόδωρος

Email επικοινωνίας:

[email protected]

Πολιτικές Προσεγγίσεις από την Άννα Μεθυμάκη

 
Η ΠΙΟ ΠΟΛΥΠΛΗΘΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ. Εάν η αποτελεσματικότητα ενός κυβερνητικού σχήματος, κρινόταν από το πλήθος του, η Ελλάδα θα είχε οπωσδήποτε την πρωτοκαθεδρία σε όλη την Ευρώπη.
Όλοι όμως ξέρουμε ότι αυτό, δυστυχώς, δεν συμβαίνει.
Η Μ.Βρετανία, μ’ ένα τέτοιο αυτοκρατορικό παρελθόν, αρκείται σε 20 Υπουργούς.
Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανάλογα κυβερνητικά σχήματα. Προφανώς, δεν είναι ο σημερινός Πρωθυπουργός που ανακάλυψε την πολυπληθή Κυβέρνηση, η σημερινή όμως υπερέβη τους πάντες.
Το εκπληκτικό επίσης, για όσους θεωρούν ότι πρέπει να προωθηθεί και στις θέσεις εξουσίας η ισότητα ανδρών -γυναικών είναι ότι, σε σύνολο 59 κυβερνητικών μελών, μόνο 10 είναι γυναίκες!
Υπάρχει και μια διάσταση στον ανασχηματισμό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας τους αυτοδιοικητικούς.
Είναι η απομάκρυνση από την Κυβέρνηση του μέχρι τώρα Υπουργού Εσωτερικών κ.Θεοδωρικάκου. Ο τελευταίος, παρά τον υπερβάλλοντα ζήλο του για την υπέρβαση του ισχύοντος εκλογικού αναλογικού συστήματος μέσα από καταχρηστικές διοικητικές ρυθμίσεις στα όργανα της αυτοδιοίκησης α’ και β΄ βαθμού, εξυπηρέτησε μεν την κυβερνητική πολιτική, αλλά όπως αποδείχτηκε, αυτό δεν ήταν αρκετό για να παραμείνει στη θέση του.
Ο ανασχηματισμός δεν έθιξε τα κρίσιμα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ιδιαίτερη προσοχή για να μην προκληθεί αναστάτωση και να σταλούν λάθος μηνύματα προς την άλλη πλευρά, σε αυτή τη συγκυρία, όταν η Άγκυρα εντείνει τις πιέσεις και τις προκλήσεις.
Θα έλεγε όμως κανείς ότι είναι κρίμα που μέσα σε τόση πληθώρα Υπουργείων και Υφυπουργείων δεν βρέθηκε θέση για ένα Υφυπουργείο Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες και στη γειτονική Τουρκία), η αναγκαιότητα του οποίου επείγει όσο ποτέ άλλοτε. Η Άγκυρα εξαγγέλλει συνεχώς νέα αμυντικά προϊόντα τεχνολογίας αιχμής. Η Ελλάδα συνεχίζει την ίδια πολιτική της απραξίας σε αυτόν τον τομέα. Έχει παρέλθει ήδη αρκετός χρόνος από την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα Κυβέρνηση και δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί ούτε σκέψεις, ούτε σχέδια για το που πάει και τι θα γίνει με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Υπάρχουν σήμερα νέες προοπτικές γι’ αυτήν, που επιβάλλονται από την ανάγκη, αλλά και συνδέονται επίσης με τις περιφερειακές συμμαχίες της Ελλάδας και με την προωθούμενη Ευρωπαϊκή Αμυντική διάσταση που προβλέπει τη διάθεση πολύ σημαντικών πόρων για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας. Η Ελλάδα δεν πρέπει και τη φορά αυτή να είναι απούσα. Πρέπει όμως για αυτό, ν’ αναλάβει πρωτοβουλίες και να χαράξει στρατηγική.
Α.Μ.
 
Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Τομέα Αθηνών

 


 
 

Ρητή Δήλωση: Σε περίπτωση που απαιτηθεί από την πηγή η αφαίρεση του άρθρου από την σελίδα μας, αφαιρούμε άμεσα το άρθρο και την φωτογραφία.

Μοιραστείτε το!