Εκδότης - Υπεύθυνος ιστοσελίδας:

Αντωνόπουλος Θεόδωρος

Email επικοινωνίας:

[email protected]

Πώς οι πολίτες της Ε.Ε. θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους παντού στην Ευρώπη;

Η Εσθονία και η Φινλανδία έχουν στενές σχέσεις σε πολλούς τομείς. Το αποτέλεσμα είναι ότι κάθε χρόνο περισσότερα από 6 εκατομμύρια άτομα ταξιδεύουν μεταξύ Ελσίνκι και Ταλίν. Όταν ταξιδεύουν, οι πολίτες των δύο χωρών μπορούν πλέον να αγοράζουν φάρμακα χωρίς έντυπη συνταγή και χωρίς να ανησυχούν για το εμπόδιο της γλώσσας. 

Αυτό είναι εφικτό χάρη στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ηλεκτρονικής χορήγησης φαρμάκων, που επιτρέπουν στους πολίτες της Ε.Ε. να προμηθεύονται τα φάρμακα που τους έχουν συνταγογραφήσει οι γιατροί τους, σε φαρμακεία ενός άλλου κράτους μέλους. Αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των διασυνοριακών υπηρεσιών υγείας. Η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη.

Χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική ταυτότητα του ασθενή, ο φαρμακοποιός μπαίνει στην πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ελέγχει το προϊόν που έχει γράψει ο γιατρός στους ασθενείς και μπορεί να το διαθέσει στον πελάτη του.

Ο Αλεξάντρ Βάρες είναι φαρμακοποιός: «Μόλις μπούμε στο σύστημα, βλέπουμε τη λίστα με τις συνταγές που αφορούν αυτό το άτομο και το σύστημα τη μεταφράζει αυτόματα στην εσθονική γλώσσα. Επομένως, όλα είναι κατανοητά για εμάς. Μετά την πώληση του φαρμάκου, χρειάζονται μερικά λεπτά για να στείλει το σύστημά μας τις πληροφορίες στην πατρίδα του ασθενούς. Στη συνέχεια αυτή η συνταγή είτε διαγράφεται είτε μειώνεται η ποσότητα του συνταγογραφούμενου φαρμάκου. Είναι δυνατό να αγοράσετε σχεδόν όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, εκτός από τα ψυχοφάρμακα, τα ναρκωτικά φάρμακα και τα φάρμακα τα οποία παρασκευάζονται στο φαρμακείο».

Η Tehik είναι μια κρατική υπηρεσία πληροφορικής που βοήθησε στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην Εσθονία. Η εμπειρία της είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τον Ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων για την υγεία. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που εγκαινίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα χρησιμοποιεί τα υγειονομικά δεδομένα του ασθενή για να διασφαλίζει την αποτελεσματική διασυνοριακή φροντίδα, να ενισχύει την έρευνα και να υποστηρίζει τις πολιτικές υγείας.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στηρίζεται στην Ευρωπαϊκή Υποδομή Ψηφιακών Υπηρεσιών για την Υγεία, ένα δίκτυο που επιτρέπει τη συνέχιση της περίθαλψης των ασθενών, ενώ αυτοί ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη. Εισάγονται δύο ηλεκτρονικές διασυνοριακές υπηρεσίες υγείας: η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η ηλεκτρονική χορήγηση φαρμάκων και τα συνοπτικά ιστορικά υγείας των ασθενών.

Διαβάστε περισσότερα στην Πηγή:https://gr.euronews.com/next/2022/06/02/pos-oi-polites-tis-ee-tha-boroun-na-promithevontai-ta-farmaka-toys-pantou-stin-evropi

Ρητή Δήλωση: Σε περίπτωση που απαιτηθεί από την πηγή η αφαίρεση του άρθρου από την σελίδα μας, αφαιρούμε άμεσα το άρθρο και την φωτογραφία.

Μοιραστείτε το!