Τάκης Σιγάλας: Οι Δημοκρατικοί πολίτες αναζητούν μια Νέα Πρόταση!

γράφει ο Παναγιώτης Σιγάλας, π. Μέλος του Τομέα Κινητοποίησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ

Η συγκυρία είναι κατάλληλη, η πανδημία έχει προετοιμάσει τις δημιουργικές δυνάμεις  της χώρας και τις κοινωνίας και έχει με τον πιο περίπλοκο αλλά και πιο απλό μηχανισμό, διαχωρίσει το προοδευτικό από το αντιδραστικό, τις δυνάμεις της προόδου από τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης.

Μένει βέβαια να έλθει η Νέα Πρόταση!

Μπορεί να έλθει από τον έναν, τον μοναδικό και τον ευρύ χώρο που έχει μάθει να σκέπτεται, να συσκέπτεται, να δημιουργεί για το κοινό καλό, έχει μάθει να αναδεικνύει μέσα από συζητήσεις και δημοκρατικές διαδικασίες ηγεσίες και να φέρνει Νέες Προτάσεις και νέες απαντήσεις στα επίκαιρα δημόσια ερωτήματα. Για να πάμε στο μετά, να πάμε μπροστά, να πάμε προς τα εκεί που δείχνει και απαιτεί η συγκυρία και όχι προς τα εκεί που δείχνει ο αναχρονισμός των δήθεν και ο εσμός των «τεμπέληδων της εύφορης κοιλάδας»   Γίνονται δημόσια (αλλά και μυστικές ιδιωτικά) συζητήσεις για  την συγκρότηση «μιας συμμαχίας προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων”.

Οι σκέψεις και οι συζητήσεις εκκινούν όμως από λάθος βάση και έχουν έναν κοινό σκοπό: την διάσωση των ενδιαφερομένων από τις πολιτικές εξελίξεις. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γιώργος Παπανδρέου και η Φώφη Γεννηματά μοιάζει να συγκλίνουν απόλυτα σ αυτό: Την πολιτική διάσωση!

Η σαρωτική πρωτοκαθεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη παρά τις απανωτές κρίσεις που μετρίως αλλά με κανονικότητα και επιδεξιότητα διαχειρίστηκε η κυβέρνηση του, εξελίσσεται σε απειλή για κάποιους που ονειρεύονται ακόμη την παραμονή τους στην ηγεσία των κομμάτων τους ή κάποιους που ονειρεύονται επιστροφή στην διακυβέρνηση! Βέβαια μόλις που συγκρατούνται στις δημοσκοπήσεις τα ποσοστά στου Σύριζα από την κατάρρευση, χωρίς καν να έχει ξεδιπλωθεί ακόμη η πολιτική και η δικαστική διασαφήνιση στα εκκρεμή θέματα που απειλούν να κολάσουν πολιτικά και ποινικά ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς για τις μεμπτές δράσεις και ζητήματα της παρά φύση διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έρχονται στην δημοσιότητα, και κυρίως πριν να υπάρξει στην πολιτική σκηνή μια συνταρακτική Νέα Πρόταση, που θα εμπνεύσει και θα διεγείρει τους νέους και το εκλογικό σώμα.

Θα έλθει και από πού αυτή η πρόταση και πρωτοβουλία? Αν διαβάσει κανείς με επιμέλεια τις δημοσκοπήσεις, μπορεί να διακρίνει τα σημάδια της και να προβλέψει την επερχόμενη Νέα Πρόταση! Πρώτοι βέβαια την οσμίστηκαν, όσοι θα απειληθούν άμεσα από αυτήν και γι΄ αυτό ονειρεύονται συμμαχίες πολιτικών δυνάμεων, εν όψει και του συστήματος της απλής αναλογικής που θα δοκιμάσει την χώρα στις επόμενες εκλογές…

Ο χώρος του ΠΑΣΟΚ συστήθηκε και απετέλεσε διαχρονικά μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες μια προοδευτική συνεργασία πολιτών που συνέκλιναν στις παραδοχές του τι είναι προοδευτικό, τι είναι πατριωτικό, τι είναι επιθυμητό, με ποιες διαδικασίες, με ποια μέσα, και σε ποιον δρόμο;

Υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις και παραδοχές σήμερα;

 Θεωρείται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την σκοτεινή διακυβέρνηση του, προοδευτική δύναμη; Είναι μήπως πατριωτική δύναμη; Αποκηρύσσει τον λεγόμενο δημοκρατικό συγκεντρωτισμό; Ομολόγησε ποτέ την σκοτεινή κατασυκοφάντηση του ΠΑΣΟΚ για να πάρει την θέση του στο εκλογικό σώμα;

Αποτελεί σήμερα το ΚΙΝΑΛ σημείο συνάντησης των προοδευτικών πολιτών;

 Εφαρμόζει στο εσωτερικό του τις δημοκρατικές διαδικασίες που αποτέλεσαν διαχρονικά τον απόλυτο στόχο και μοναδικό κανόνα λήψης αποφάσεων και επιλογής ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ;

 Γνωρίζει κανείς σήμερα τι είναι το ΚΙΝΑΛ, και τι είναι το ΚΙΔΗΣΟ; Γνωρίζει κανείς ποια και πόση σχέση απέμεινε και έχουν με το ΠΑΣΟΚ; Διαφωνεί κανείς σήμερα ότι είναι μόνο ένα σημείο συνάντησης συμφερόντων με βάση το «κληρονομικό δίκαιο», την νομενκλατούρα και τον νεποτισμό; Ποια συνεργασία λοιπόν μπορεί να γίνει με τις δυνάμεις του δήθεν, με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ πριν όλα αυτά ξεκαθαρίσουν και πριν επέλθει ουσιώδης κάθαρση; Θα είναι πριν τις εκλογές με μορφή μετώπου; Θα είναι μετά τις εκλογές στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης;

Ποιοι και πόσοι πολίτες θα εμπνευστούν και θα υποστηρίξουν ένα τέτοιο εγχείρημα που η μόνη συγκολλητική ουσία του θα είναι το σύστημα της απλής αναλογικής και η διάσωση των ηγεσιών τους;

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απασχολούν τους δημοκρατικούς πολίτες που ασφυκτιούν στην δεδομένη συγκυρία και αναζητούν ανάσες και λύσεις βγαλμένες μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και στοχεύσεις ουσίας για το μέλλον, για το γενικό καλό και την ευημερία των πολιτών!

Οι Δημοκρατικοί πολίτες αναζητούν μια Νέα Πρόταση! 

Πραγματικά πιστεύω ότι η λύση μπορεί να έλθει πάλι από το ΠΑΣΟΚ ή έστω από τις δυνάμεις και την δεξαμενή σκέψης του ΠΑΣΟΚ! Από τους νέους!Η χώρα πρέπει να γυρίσει σελίδα έχοντας για τα καλά εξοκείλει με διαστρεβλώσεις εννοιών, με βολικές παραδοχές κομμάτων, στελεχών, συνδικαλιστών και οικονομικών παραγόντων!

Την ώρα που -αλλού- ο πολιτισμός, η παιδεία, η οικονομία και η κοινωνία έβρισκαν, διέξοδο στην ανάπτυξη, οι δικές μας δυνάμεις εγκλωβίστηκαν στην βολή του εύκολου και του επιδερμικού!

Μια Νέα Πρόταση είναι η απόλυτα αναγκαία συνθήκη! Ένας πολιτικός σχηματισμός που θα οραματιστεί μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και συζητήσεις το νέο πρόγραμμα μετάβασης από το χθες στο αύριο, από την οικονομική διαστροφή στην οικονομική ανάπτυξη, μια πρόταση βάθους και ευρυχωρίας που θα στοχεύσει στην ανταγωνιστική οικονομία, με ότι πλεονέκτημα έχει ή μπορεί να αποκτήσει η χώρα στον πρωτογενή τομέα, στην μεταποίηση, τις υπηρεσίες, τον εκσυγχρονισμό, στην νέα ψηφιακή εποχή.

Μια νέα πρόταση που θα επιστρατεύσει, θα συγκροτηθεί και θα συμπεριλαμβάνει  όλες τις δυνάμεις, όλη την γνώση και όλο το προσωπικό που κατάφερε η χώρα με όλες τις δυσκολίες να καλλιεργήσει και που σήμερα μένει αναξιοποίητο ή υποαπασχολείται στην χώρα μας ή προσφέρει απλόχερα τις υπηρεσίες του, ξενιτεμένο στις χώρες υποδοχής και φιλοξενίας του.

Η συγκυρία είναι κατάλληλη, η πανδημία έχει προετοιμάσει τις δημιουργικές δυνάμεις  της χώρας και τις κοινωνίας και έχει με τον πιο περίπλοκο αλλά και πιο απλό μηχανισμό, διαχωρίσει το προοδευτικό από το αντιδραστικό, και τις δυνάμεις της προόδου από τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης.

Μένει βέβαια να έλθει η Νέα Πρόταση!

Μπορεί να έλθει από τον έναν, τον μοναδικό και τον ευρύ χώρο που έχει μάθει να σκέπτεται, να συσκέπτεται, να δημιουργεί για το κοινό καλό, έχει μάθει να αναδεικνύει μέσα από συζητήσεις και δημοκρατικές διαδικασίες ηγεσίες και να  φέρνει Νέες Προτάσεις και νέες απαντήσεις στα επίκαιρα δημόσια ερωτήματα.

Για να πάμε στο μετά, να πάμε μπροστά, να πάμε προς τα εκεί που δείχνει και απαιτεί η συγκυρία και όχι προς τα εκεί που δείχνει ο αναχρονισμός των δήθεν και ο εσμός των «τεμπέληδων της εύφορης κοιλάδας»

 

Ρητή Δήλωση: Σε περίπτωση που απαιτηθεί από την πηγή η αφαίρεση του άρθρου από την σελίδα μας, αφαιρούμε άμεσα το άρθρο και την φωτογραφία.

Μοιραστείτε το!