Υπόθεση παρακολουθήσεων: Τη Δευτέρα η συζήτηση για τη συγκρότηση εξεταστικής

Τη Δευτέρα (29/8) θα συζητηθεί στην Ολομέλεια το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Σε πολύ υψηλούς τόνους κινήθηκε η χθεσινή συζήτηση με τον πρωθυπουργό να προκαλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση μομφής. “Η δυσπιστία θα μετατραπεί σε ψήφο αλλαγής”, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Ολομέλεια της βουλής προκειμένου να αποφασίσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Να κατατεθεί ο φάκελος της παρακολούθησης στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Μετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις – Πυρ ομαδόν από τα κόμματα

Επί έξι και πλέον ώρες και σε σκηνικό Ολομέλειας της Βουλής, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας αντάλλαξαν εκατέρωθεν πυρά, σηκώνοντας την αυλαία της πολιτικής σύγκρουσης των επόμενων μηνών. Στην αιχμή βρέθηκε η υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής: «Όταν την πληροφορήθηκα ότι δεν δίστασε αμέσως να παραδεχτώ ότι ήταν λάθος…Στην υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη υπήρχε ένα κενό. Η διαδικασία κινήθηκε κανονικά. Υποτιμήθηκε όμως ότι αφορούσε ένα προσβεβλημένο πολιτικό γεγονός και η ΕΥΠ θα έπρεπε να λειτουργεί με φίλτρα και να δείξει αντανακλαστικά».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Κύριε Μητσοτάκη, όχι απλώς γνωρίζετε αλλά είσαστε ο ιθύνων νους αυτής της παρακρατικής λειτουργίας. Τον κύριο Ανδρουλάκη δώσατε εσείς εντολή να τον ακούνε ώστε να διασφαλίζετε τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει του νέου νόμου της απλής αναλογικής…Είναι ο ορισμός της υπονόμευσης της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματο».

Σύγκρουση για τον χρόνο της κάλπης

«Εν μέσω αυτής της κρίσης έρχεστε και ζητάτε εκλογές» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Για να οδηγήσετε τη χώρα σε αστάθεια, για να κάνετε το χατίρι σε αυτούς που δεν θέλουν το Μητσοτάκη κι αυτή την κυβέρνηση και δεν το έκρυψα ποτέ. Εγώ θα αναλάβω το κόστος να οδηγήσω την χώρα σε σταθερό λιμάνι. Το όποιο πολιτικό κόστος. Θα το περάσουμε μαζί αυτό το χειμώνα δεν θα φυγομαχήσω και στο τέλος τετραετίας ωραίο θα αναμετρηθούμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον πρωθυπουργό: «Ζούμε αυτές τις μέρες την έξοδο του καθεστώτος Μητσοτάκη και την έξοδο από το καθεστώς Μητσοτάκη. Παραιτηθείτε και δώστε τη δυνατότητα στους Έλληνες και στις Ελληνίδες να κρίνουν και να αποφασίσουν Παραιτηθείτε και μη βυθίζετε άλλο την πολιτική ζωή της χώρας σε κλίμα ζόφου και ανωμαλίας».

Στο «κόκκινο το θερμόμετρο»

«Εν τέλει κύριοι βουλευτές και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εσείς οι ίδιοι θα αποφασίσετε αν αυτό το πρωτοφανές σκάνδαλο στα χρονικά της μεταπολίτευσης θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα σκάνδαλο επιτελικού παρακράτους του κυρίου Μητσοτάκη προσωπικά ή θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα σκάνδαλο παρακράτους επιτελικού της Νέας Δημοκρατίας» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός απάντησε ότι: «Εάν πιστεύετε ότι δεν απολαμβάνω της εμπιστοσύνης της Βουλής και της Κοινοβουλευτικής μου Ομάδας, καταθέστε τώρα πρόταση δυσπιστίας. Τώρα, σηκωθείτε στο βήμα και καταθέστε πρόταση δυσπιστίας και ελάτε όλοι μαζί να μετρηθούμε. Αν δεν το κάνετε, είστε και πάλι ένας θρασύδειλος πολιτικός ο οποίος επιμένει να ρητορεύει μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων».

Ακολούθησε μία σκληρή προσωπική αντιπαράθεση με τον κ. Μητσοτάκη να λέει: «Πάει πολύ κύριε Τσίπρα να με κατηγορείτε εμένα ως αρχηγού εγκληματικής οργάνωσης. Ποιον εσάς που έχουν καταγγείλει πέντε πρώην συνεργάτες σας για παρακολούθησης».

Και τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά: «Αν έχετε οποιαδήποτε ένδειξη δεν θα διστάσει το κύριε Μητσοτάκη να την πάτε στον εισαγγελέα διότι καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται αλήθεια αναρωτιέμαι θα είχε αλήθεια έστω και ένα στοιχείο κύριος Μητσοτάκης εδώ και 3 χρόνια όχι τρεις μήνες 3 χρόνια και κυβερνά είχε έστω και ένα στοιχείο που ενοχοποιεί την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα το είχε δημοσιοποιήσει δεν θα το έχει αξιοποιήσει μας».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Στην Ελλάδα του 2022 δεν θα αναστηθούν τα άλλα λιμάνια, από τα οποία κάποτε κάποιοι ζητούσαν ρούβλια ή δραχμές. Δεν θα χρηματοδοτηθούν ξανά από ξένα κέντρα Μέσα Ενημέρωσης με γνωστούς πρωταγωνιστές με στόχο να επηρεάσουν την πολιτική σκηνή…(CUT)…Σε όσους σκέφτονται έτσι, η απάντηση είναι μία: Εγώ δεν κάνω πίσω και οι Έλληνες δεν γυρνάνε πίσω».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Πώς θα πάτε να αντικρίσετε τους Ευρωπαίους εταίρους σας μετά από αυτό το διεθνές κάζο που έχετε υποστεί; είστε ο πρωθυπουργός των υποκλοπών. Κύριε Μητσοτάκη πιαστήκατε με τον κοριό στο αυτί».

Τριτολογία Μητσοτάκη: Μιλάτε εσείς για εξυπηρέτηση συμφερόντων κ. Τσίπρα;

Κόντρα με το ΠΑΣΟΚ 

Ο κ. Μητσοτάκης ταύτισε, ουσιαστικά, τον κ. Ανδρουλάκη με τον κ. Τσίπρα: «Η συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το θέμα είναι απόλυτη. Για αυτό και ευλόγως πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται ήδη, μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη, τους προκύψει τελικά Τσίπρας».

Άμεση η απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη: «Σταματήστε, κ. Μητσοτάκη, να περιφρονείτε ευθέως τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Θέλατε ένα ΠΑΣΟΚ σε ομηρεία και αποτύχατε… Τέλος, ο κύριος Μητσοτάκης είχε το θράσος να δίνει και συμβουλές στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Με όσα αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα, δεν είστε σε θέση να συμβουλεύετε στους δημοκρατικούς πολίτες της παττρίδας μας».

Αντιπαράθεση για τη θέση Βενιζέλου 

«Αν πιστεύετε και συμφωνείτε με την άποψη την οποία διατύπωσε ο κύριος Βενιζέλος, ότι επί της αρχής κανείς βουλευτής δεν μπορεί να παρακολουθείται, να βγείτε, κύριε Τσίπρα, και να το πείτε ανοιχτά» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά: «Συμφωνώ Ναι με αυτή τη νομική άποψη. Συμφωνώ όπως θα έπρεπε να συμφωνεί κάθε δημοκρατικός πολίτης ότι προφανώς πρέπει να υπάρχει εξαίρεση σε ότι αφορά το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας».

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος κυβέρνησης είπε: «Θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης ότι μια κυβέρνηση μπορεί επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας με την έγκριση ενός ή έστω δυο εισαγγελέων να θέτει υπό διαρκή παρακολούθηση όλους τους πολιτικούς της αντιπάλους; Θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης ότι οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να αντιμετωπίζονται από την ΕΥΠ όπως αλλοδαποί ύποπτοι για κατασκοπεία;»

Η αναφορά του κ. Τσίπρα στην παρουσία του κ. Γεραπετρίτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Επικρατείας με τον κ. Τσίπρα να λέει ότι «δεν μίλησε ο κύριος Γεραπετρίτης σε αυτή τη διαδικασία και ανασκεύασα. Έκανε όμως τον ψόφιο κοριό στην επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας και ως εκ τούτου δεν ανασκευάζω, έκανε τον ψόφιο κοριό».

Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις των υπολοίπων αρχηγών

«Ποιος πρωθυπουργός που έχει την ευθύνη της ΕΥΠ, λέει δεν ήξερα, δεν γνώριζα» σχολίασε ο ΓΓ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Πρόεδρος Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, σχολίασε: «Η ΕΥΠ πρέπει να λέγεται κυβερνητική υπηρεσία πληροφοριών» ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε: «Κύριε Μητσοτάκη κουρελιάσατε το Σύνταγμα και ό,τι απέμεινε από την συνταγματική δημοκρατία. Και αυτό θα το πληρώσετε».

Ανδρουλάκης: Ραντεβού στην Εξεταστική

Για τοξική αντιπαράθεση χωρίς ουσία και χωρίς να δοθούν σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις στα μείζονα θέματα δημοκρατίας που προκύπτουν από την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη μιλούν στο ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε περισσότερα στην Πηγή:https://www.ertnews.gr

Ρητή Δήλωση: Σε περίπτωση που απαιτηθεί από την πηγή η αφαίρεση του άρθρου από την σελίδα μας, αφαιρούμε άμεσα το άρθρο και την φωτογραφία.

Μοιραστείτε το!